Da li operacija krajnika kod dece slabi imunitet? Doktori imaju različita mišljenja

10 februara, 2020

Učestalost operacija krajnika (tonzilektomija) za pola veka smanjila se za čak 50 odsto, pokazuju svetske studije. Nekad uobičajena praksa da se deca upućuju na hirurgiju čim se upali grlo se napušta – negde više, negde manje, a sve više studija potvrđuje da vađenje krajnika, uz rizik koji nosi i sama operacija, pre svega zbog anestezije, višestruko povećava i rizik od nastanka infekcija respiratornih organa. To naravno ne znači da krajnike treba sačuvati po svaku cenu, ali ih svakako ne treba ni olako vaditi. Ima ipak lekara koji ne priznaju rizik od pneumonije, infekcije disajnih organa, astme, pa čak ni gojaznosti, zbog odstranjivanja krajnika, i tvrde da od te intervencije postoji samo višestruka korist.

Foto: Canva

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Da li operacija krajnika kod dece slabi imunitet? Doktori imaju različita mišljenja

  1. Masina mama kaže:

    Dr Valjarevic je ozbiljna doktorka i za preporuku je za svako dete. Mi smo imali odlicno iskustvo u Zemunskoj bolnici.

  2. Petrovic Slavica kaže:

    Mi smo se nakon operacije krajnika spasli. Dete je imalo prekide disanja u snu. O dr Nestorovicu nemam lepe reci, ne znam kako bi on izlecio opstrukcije disanja i febrilne konvulzije kod deteta od 4 godine, verovatno bosiljkom i njegovim neumesnim doskocicama.

  3. Sofijina mama kaže:

    Ako su krajnici bolesni, onda se vade. Nema tu dalje mudrosti. Moje dete je nakon operacije krajnika konacno zdravo i srecno. Prof.Nestorovic je mozda nekada bio strucan, ali ovo sto sad prica ne moze da “popije” nijedan roditelj koji je vodio dete po 6 puta godisnje da dobije po 10 penicilina.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama