Да ли операција крајника код деце слаби имунитет? Доктори имају различита мишљења

10 фебруара, 2020

Учесталост операција крајника (тонзилектомија) за пола века смањила се за чак 50 одсто, показују светске студије. Некад уобичајена пракса да се деца упућују на хирургију чим се упали грло се напушта – негде више, негде мање, а све више студија потврђује да вађење крајника, уз ризик који носи и сама операција, пре свега због анестезије, вишеструко повећава и ризик од настанка инфекција респираторних органа. То наравно не значи да крајнике треба сачувати по сваку цену, али их свакако не треба ни олако вадити. Има ипак лекара који не признају ризик од пнеумоније, инфекције дисајних органа, астме, па чак ни гојазности, због одстрањивања крајника, и тврде да од те интервенције постоји само вишеструка корист.

Foto: Canva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Да ли операција крајника код деце слаби имунитет? Доктори имају различита мишљења

  1. Masina mama каже:

    Dr Valjarevic je ozbiljna doktorka i za preporuku je za svako dete. Mi smo imali odlicno iskustvo u Zemunskoj bolnici.

  2. Petrovic Slavica каже:

    Mi smo se nakon operacije krajnika spasli. Dete je imalo prekide disanja u snu. O dr Nestorovicu nemam lepe reci, ne znam kako bi on izlecio opstrukcije disanja i febrilne konvulzije kod deteta od 4 godine, verovatno bosiljkom i njegovim neumesnim doskocicama.

  3. Sofijina mama каже:

    Ako su krajnici bolesni, onda se vade. Nema tu dalje mudrosti. Moje dete je nakon operacije krajnika konacno zdravo i srecno. Prof.Nestorovic je mozda nekada bio strucan, ali ovo sto sad prica ne moze da “popije” nijedan roditelj koji je vodio dete po 6 puta godisnje da dobije po 10 penicilina.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама