Пет одличних начина за подстицање мотивације у учионици

За учитеље је често прави изазов да одрже дисциплину и охрабре лепо понашање на часу. Многи наставници се жале да су им руке везане, а деца врло немирна или незаинтересована.

Да би деца заиста слушала, треба да буду мотивисана. Данас је то теже него икад, јер књиге и жива реч нису забавне колико екрани телефона, игрице, цртани филмови и играчке.

Суштина дечје заинтересованости лежи у унутрашњој мотивацији, тј. жељи детета да нешто научи или уради јер га то занима. Иако не можете да натерате неког да буде племенит или жељан знања, постоје начини да ојачате унутрашњу мотивацију својих ђака.

Ево 5 лепих и делотворних решења којима можете да стимулишете лепо понашање на часу.

Паметне перле

Потребне су вам једноставне огрлице од бижутерије различитих боја. Огрлице држите код себе и дајете их сваком детету према заслузи.

Дајете огрлицу ако ју је дете заслужило својим вредним радом и трудом. Деца их носе цео дан како би била поносна на то што су дала супер паметне одговоре на ваша питања. На крају дана их враћају, па следећи пут их поново добија онај ко заслужи.

Плишана играчка на клупи

Одаберите играчку коју ћете држати код себе у учионици. Нека то буде меда, куца или нешто слично што ће деци да се свиди.

За време часа спустите играчку на клупу детета које се посебно трудило у раду. Дете ће бити поносно, а остала деца ће хтети да се више труде на часу како би и она добила играчку. И ова играчка се, наравно, враћа на крају часа/дана.

Помпоми за лепо понашање

Купите кесу разнобојних помпома, тј. бућкица или кићанки. Ставите празну пластичну кофицу на катедру. Дајте сваком детету по једну пластичну чашу од павлаке или киселог млека.

Свако дете скупља помпоме у својој чаши. Може их добити или од другара или од вас када оно уради нешто вредно ове награде. Кад дете напуни чашу, добија аплауз од другова. Затим ће дете да изручи све помпоме у кофицу на катедри. Када се кофица напуни, цео разред добија награду.

Картице на ланцу

Свако дете на почетку школске године добија по један ланац. Сви ланчићи су окачени на зид учионице, а свака закачка има број како би се знало ком детету припада. Првог дана школске године дајте сваком детету да стави ланац око врата. На њему ће већ да стоји картица са натписом “Ова година ће бити супер!”

Сваку следећу картицу дете мора заиста да заслужи својим трудом. Нема поклањања картица нити подмићивања њима. Картице дајете само за труд и лепо поншање. Деца их добијају када донесу добру одлуку, када марљиво раде, дају добар пример другима, показују позитиван став, итд.

Кад год ђак заслужи нову картицу, може цео дан да носи огрлицу око врата. Петком сви ђаци могу да носе своје огрлице читав дан.

Упозорите их на почетку школске године да се са огрлицама не игра и да се оне чувају. Циљ је у томе да буду поносни на своје лепо понашање тако што ће носити огрлице око врата. Ако се дете игра са огрлицом уместо да слуша, одузмите му је.

На крају школске године, дајте огрлице деци да их однесу кући.

Картице можете да одштампате и пластифицирате како би дуже трајале.

Тегла за сјајно понашање

Набавите једну велику празну теглу. Исеците картице од папира или хамера у боји. Напишите или одштампајте на њима “Сјајно понашање”, а на полеђини оставите простор да упишете име детета и за које дело је оно добило ту картицу.

Када видите да се дете изузетно лепо понаша и да је добро према другима, поклоните му једну картицу. На њој ћете написати дететово добро дело, а дете ће написати своје име и затим ставити картицу у теглу за сјајно понашање.

Када напуне теглу, деца добијају награду: додатни одмор за време наставе, журку са кокицама, слушање музике, итд.

Након што цео разред добије награду, свако дете добија картице из тегле са својим именом. Циљ је да се свако дете подсети свих својих заслуга због којих је цео разред добио награду.

Ове награде су веома делотворне и јачају не само жељу ђака да се више труде и лепо понашају, већ и тимски дух. С друге стране, јачањем колективног духа додатно оснажујете мотивацију сваког ђака.

Мариа Милојковић

Зелена учионица