Пет ствари за добар однос родитеља и наставника

11 септембра, 2016

Учитељ вашег детета је особа која са њим проводи јако пуно времена и због тога је веома важно да са њим остварите добар однос.
ucenik-uciteljica
Тај добар однос се заснива на неким основним вредностима које сваки родитељ треба да схвати и на њима ради. Ево шта је учитељу потребно са ваше стране и како ће то помоћи вашем детету.
Поштовање
Када дођете по дете у школу немојте бити на мобилном телефону и окренутих леђа игноришући потпуно наставника. Искажите поштовање и основну културу тако што ћете учитеља увек поздравити. Покажите особи која проводи сате са вашим дететом да је цените. Још једна важна ствар која исказује поштовање је и да се побринете да је дете у школи на време. Дете које касни зауставља цео разред и омета нормалан почетак наставе. Исто тако, враћајте све потписане папире на време. Ако чак нешто и заборавите, немојте измишљати све и свашта. Учитељима су сасвим довољни покушаји деце да се извуку кад нешто не ураде. Није им потребно исто и од вас.
Поверење
Наставници искрено цене родитеље који стварно саслушају њихово мишљење и верују искуству и осећају учитеља, нарочито када се ради о лошим стварима. Можда ви не мислите да би ваше дете икада некога ударило, али можда се упарво то догодило. Учионица представља колектив потпуно различит од породичне средине и учитељи присуствују понашањима која родитељи често ни не могу да виде. Ако вам учитељ саопштава нешто изненађујуће о вашем детету, прихватите све мирно. Потпуно је погрешно да исказујете љутњу према учитељу и одмах захтевате мешање директора, на пример. Учитељ жели да ради заједно са вама за добробит детета и права ствар је да му се на томе захвалите. У првом тренутку вас неке лоше ствари које чујете о сопственом детету могу веома узнемирити, али то су у ствари корисне информације које детету могу много да помогну. Чак и ако се не слажете са мишљењем учитеља, сконцентришите се на то да искажете поверење тако што ћете га мирно саслушати.
Ангажовање
Иако изгледа очигледно, ипак је важно нагласити да ангажовање родитеља у образовању детета чини чуда. Осим што деца ангажованих родитеља обично не ометају час, та родитељска упућеност у ствари и учитељу јасно показује да му пружате подршку у едукацији вашег детета.
У чему се састоји ангажованост једног родитеља? Пре свега, морате радити на томе да дете рад домаћих задатака усвоји као свакодневни приоритет над другим обавезама. Редовно завршавање домаћих задатака ће му олакшати учење и помоћи да што боље савлада градиво – што и јесте циљ сваког учитеља. У ангажованост спада и редовно присуство на родитељским састанцима. Иако вам можда они изгледају досадно, ви само на родитељском састанку можете да сазнате шта је оно што учитељи траже, шта је у плану и програму и сл. Још један начин да подржите учитеља је и да питате да ли је потребан неки материјал – марамице, гумице, лепак и сл. Сваком учитељу је драго да види да сте на истој страни.
Комуникација
Комуникација са наставницима је веома важна и информације о здрављу, срећи и напретку које дете постиже треба несметано да круже између вас. Ако се у породици нешто значајно дешава учитељ би требао да буде обавештен како би знао које промене код детета може да очекује. Наравно, не треба чекати неки проблем или кризу као повод за комуникацију, сасвим је у реду да поделите и све оно позитивно. Вести да дете напредује на часовима гитаре или да чита велику књигу могу боље да представе вашег малишана учитељу и помогну му да стекне целовиту слику о њему.
Захвалност
Деца не могу да искажу захвалност према наставнику свакога дана и сасвим је у реду да то некада ураде родитељи. Сви знамо колико је учитељски посао напоран. Помозите кад можете, оставите поруку подршке и сл. Сваком учитељу је драго да зна да родитељи цене труд који улаже у рад са децом.
 
Извор: najboljamamanasvetu.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама