Pismo koje bi svaki tata koji ima ćerku trebalo da pročita

8 aprila, 2015

 
“Dragi tata,
Odlično ti ide. Hvala za svaki put kad si mi rekao da sam se grozno našminkala (usput, obrisala sam sve slike od pre par godina, grozna sam bila). Hvala ti što si bio iskren i rekao mi da je tetovaža koju sam napravila grozna. Bio si u pravu, izgleda jeftino, ali – šta je tu je… Hvala ti što si mi pomogao da napišem prvi CV u životu. Samo tako nastavi, sve što radiš za mene, sve što kažeš uglavnom je na mestu. Ali, ipak ima još nekoliko stvari koje želim od tebe (znam, tražim mnogo). Pošto mi je pomalo teško da ti to kažem lično, napisaću ti šta mi je potrebno. Važno je da to znaš, zbog nastavka našeg ‘putovanja’ tate i ćerke.
otac
Želim da mi govoriš da sam divna. To nije čudno niti uvrnuto. Tako podešavaš moja očekivanja na pravu meru, tako da od muškaraca koji će se pojaviti u mom životu ne prihvatam manje od onoga što zaslužujem. Znam da si ti snažan, ćutljiv tip, koji svoja osećanja pokazuje delima, a ne rečima, ali pokušaj. Potrebna mi je ova ‘potvrda’ da sam divna, i ako je ne dobijem od tebe, provešću ostatak života tragajući za njom.
Želim da se osećam zaštićeno. Iako se pravim da sam uvređena kad se šališ da mi nećeš dozvoljavati izlaske sa momcima dok ne napunim 40 godina, istina je da želim da se osećam kao da sam posebna i da zaslužujem specijalan tretman. Što me vodi do sledećeg…
Želim da ‘skeniraš’ svakog mog dečka. I da mu staviš to do znanja, ali na suptilan način. To nije oholo, to samo pokazuje da ti je stalo. I da zahtevaš ‘savršenstvo’ ili bar ‘pokušaj savršenstva’ od ‘džentlmena’ koji bi da me izvede na kafu.
Volim da vidim kad mami pokazuješ da je voliš. Srećna sam kad primetim da si i posle svih tih godina lud za ženom na koju se najviše ugledam u životu. To čini da verujem u ideju o braku i ljubavi za ceo život. I to mi je važno, jer društvo u kojem živimo iz dana u dan devalvira brak i porodicu.
Molim te da zaboraviš na majice sa šaljivim natpisima. Nisam sigurna kako su uopšte opstale svih ovih godina, ali definitivno ne idu na letovanje sa nama ove godine. Žao mi je. Ti i mama podigli ste ženu koja ima stila. Veruj mi.
Potajno sam ponosna kad se prijateljima hvališ mojim uspesima. Iako se ponašam kao da si me postideo kad o onome u čemu sam dobra pričaš konobaru dok čekamo kafu, ili majstoru koji je došao da nam porpavi klimu, u stvari sam presrećna što te činim ponosnim! Potvrda mojih uspeha koju dobijam od tebe je dragocena. I ništa me ne čini srećnijom nego kad vidim da me gledaš s ponosom.
Ali, ponekad mi je potrebno da me – pustiš. Neću uvek biti uspešna u svemu. Ali, kad doživim neuspeh, kad pogrešim, i kad ponovo pogrešim… potrebno mi je da mi daš ruku da se pridignem. Ne sa kritikom i nestrpljenjem, već sa ljubavlju. Kao što rekoh malopre, ništa me ne čini srećnijom od ponosa u tvojim očima, ali ako ljubav pokazuješ samo kad sam dobra u nečemu, postaću nesigurna. To je ključno. Pokazuj mi, iznova i iznova, da si ponosan na mene zbog mene same, bez obzira na moje studije, posao, dečka, platu, način života… Potrebna mi je tvoja bezuslovna ljubav više od svega.
Volim te,
tvoja ćerka.”
Autor: mondo.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama