Писмо родитељима: Уколико ваше дете не добија добре оцене не угрожавајте његово самопоуздање и достојанство

11 фебруара, 2017

Сваки родитељ за своје дете жели најбоље. Али често, управо из најбоље намере и највеће жеље, на дете ставља огроман терет притиска својих очекивања.

Баш због тога, директор једне школе у Сингапуру пре завршног испита обратио се свим родитељима писмом, које се  шерује друштвеним мрежама, а које је дефинитивно најбоља лекција за све нас, били родитељи или не.

pisma-pisati-pismo-04
Драги родитељи,

Испит ваше деце ће почети ускоро. Знам да сте веома забринути да ли ће ваше дете урадити тест добро.

Али, молим вас да упамтите да је међу овим ученицима који раде тест један уметник, који не мора да разуме математику. Ту је један предузетник, који не мари за историју или књижевност. Један музичар, коме оцена из хемије није битна. Ту је и спортиста, коме је физичка кондиција важнија од физике.

Ако ваше дете данас добије врхунске оцене, то је одлично! Али ако и не добије, молим вас немојте им одузимати самопоуздање и достојанство. Кажите им да је све у реду, то је само један обичан испит. Они су створени за много веће ствари у животу. Кажите им да их, без обзира на резултат, волите и да их нећете осуђивати.

Молим вас, урадите тако. И онда гледајте како ваша деца освајају свет. Један испит или лоша оцена неће одузети њихове снове и таленат. И молим вас, немојте да мислите да су доктори и инжењери једини срећни људи на овом свету.”

Размислите о овоме добро, чак и ако нисте родитељи – колико строго себе кажњавате за неке грешке, које реално немају великог утицаја на ваш живот?

Извор: noizz.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама