Pismo roditeljima: Ukoliko vaše dete ne dobija dobre ocene ne ugrožavajte njegovo samopouzdanje i dostojanstvo

11 februara, 2017

Svaki roditelj za svoje dete želi najbolje. Ali često, upravo iz najbolje namere i najveće želje, na dete stavlja ogroman teret pritiska svojih očekivanja.

Baš zbog toga, direktor jedne škole u Singapuru pre završnog ispita obratio se svim roditeljima pismom, koje se  šeruje društvenim mrežama, a koje je definitivno najbolja lekcija za sve nas, bili roditelji ili ne.

pisma-pisati-pismo-04
Dragi roditelji,

Ispit vaše dece će početi uskoro. Znam da ste veoma zabrinuti da li će vaše dete uraditi test dobro.

Ali, molim vas da upamtite da je među ovim učenicima koji rade test jedan umetnik, koji ne mora da razume matematiku. Tu je jedan preduzetnik, koji ne mari za istoriju ili književnost. Jedan muzičar, kome ocena iz hemije nije bitna. Tu je i sportista, kome je fizička kondicija važnija od fizike.

Ako vaše dete danas dobije vrhunske ocene, to je odlično! Ali ako i ne dobije, molim vas nemojte im oduzimati samopouzdanje i dostojanstvo. Kažite im da je sve u redu, to je samo jedan običan ispit. Oni su stvoreni za mnogo veće stvari u životu. Kažite im da ih, bez obzira na rezultat, volite i da ih nećete osuđivati.

Molim vas, uradite tako. I onda gledajte kako vaša deca osvajaju svet. Jedan ispit ili loša ocena neće oduzeti njihove snove i talenat. I molim vas, nemojte da mislite da su doktori i inženjeri jedini srećni ljudi na ovom svetu.”

Razmislite o ovome dobro, čak i ako niste roditelji – koliko strogo sebe kažnjavate za neke greške, koje realno nemaju velikog uticaja na vaš život?

Izvor: noizz.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama