Питања отвореног типа на завршном испиту оцењиваће по два наставника, да би се избегле грешке

9 јуна, 2020

Резултати сва три теста завршног испита биће објављени 23. јуна 2020. године на сајту: https://zios.mpn.gov.rs, кажу из Министарства просвете.

За разлику од претходне године када су ученици и родитељи морали да иду у школу и траже тест на увид како би проценили да ли има основа за жалбу, сада ће то моћи да процене онлајн увидом у тестове.

Ове године је по први пут успостављен систем реализације завршног испита који је дигитализован у свим процесима који се тичу припреме, прегледања и обраде тестова.

Смањен број људи укључених у процес шифровања и дешифровања тестова

Узимајући у обзир проблеме који су се претходних година дешавали услед ангажовања екстерних штампарија, ове године је у складу са препоруком Заштитника грађана обезбеђен професионални штампач како би се процес припреме, штампања и паковања тестова обављао централизовано у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања. Шифровање самих тестова је такође унапређено и сваки тест садржи QR код који ће на самом тесту бити везан за појединачног ученика, што цео процес чини анонимним до краја прегледања. Раније је у процес мануелног шифровања и дешифровања тестова било укључено више од 5.000 шифраната, а дигитализацијом процеса то је избегнуто.

Дистрибуција се врши у сарадњи са ЈП „Пошта Србије“, тестови се додатно пакују у њихове запечаћене кутије. Комплетан процес контролисаће и припадници полиције. Након што ученици ураде тестове, тестови се упаковани по истом запечаћеном принципу, возилима Поште враћају у Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања. У Заводу је централизовано скенирање свих тестова и од тог тренутка је цео процес дигитализован. Ово је веома значајан искорак у односу на претходне године када су наставници тестове у папирној форми прегледали у школама, што је због више фактора доводило до евентуалних грешака које ће се дигитализацијом избећи

Софтвер, који је направљен специфично за ову намену, питања затвореног типа ће прегледати аутоматски, а питања отвореног типа слати овлашћеним наставницима да прегледају путем рачунара. Наставници неће знати чији тест прегледају, а свако отворено питање ће бити послато на преглед код два наставника како би се обезбедила непристрасност и избегле евентуалне грешке у прегледању. Оваквим поступком се постиже максимална транспарентност и објективност у прегледању тестова, а штеди се и време које наставници треба да утроше за прегледање. 

Осим мање времена потребног за прегледање, за реализацију целог процеса је потребан и мањи број наставника с обзиром да се затворена питања прегледају аутоматски. До сада је у процесу завршног испита учествовало 7.800 наставника (2.600 наставника по тесту), а ове године ће тај број бити знатно мањи. Током процеса систем је тестиран и са преко 1.500 прегледача. Установљено је, да када је укључено 450 прегледача прегледа се 2.000 питања у минути, а прегледачима је у просеку потребно 4,5 секунди по питању. Тест из математике, који ради укупно 68.769 ученика има 1.031.535 отворених питања за прегледање. Такође је установљено да се због квалитета интернет мреже у неким деловима земље прегледање обављало спорије, а у неким изузетно брзо. Ово су све аспекти тестирања процеса и оптерећења система који су вршени током пробног завршног испита са циљем да се идентификују евентуалне препреке, а који су паралелно отклањани и унапређивани ради довођења новог система у фазу финализације.   

Након реализације пробног завршног испита, приступа се припреми финализације комплетног новог система и свих његових процеса, укључујући серверске и мрежне предуслове, како би тестирање које ће се на нивоу целе земље спровести  од 17. до 19. јуна прошло успешно и транспарентно. – наводи се у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Питања отвореног типа на завршном испиту оцењиваће по два наставника, да би се избегле грешке"

  1. Петар каже:

    Побогу људи!

    Ових 7800 наставника нису никакав трошак, не плаћа се додатно њихов рад. Дешифранте такође нико не плаћа. Ни до сада нико није знао чији тест прегледа. Једина разлика је што су купљени скенери, потрошене паре, па се прегледа на екрану уместо на папиру. Систем има проблем да подржи повлачење милиона скенираних задатака. Нема трошка на неплаћене наставнике, али има на превозе, обезбеђења, узимање, враћање, налепнице, … Представљено је да је једини проблем сумња у наставнике прегледаче, што вређа. Ако почнемо сви у све да сумњамо онда може да се сумња да је направљен систем у коме сада министарство може да лажира резултате, без могућности контроле.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама