Пластелин развија фину моторику (припремите сами пластелин)

Пластелин у боји је једна од вечно интересантних материјала са којим се деца играју. Деци данас није ништа мање занимљив него њиховим родитељима пре неколико деценија. Ова једноставна играчка нуди бескрајне могућности за креирање, потребно вам је само мало времена и маште. Да ли се и ви код куће играте са пластелином?

За правилан развој малишана неопходно је да у њему пробудите истраживачки дух, да научи о свету око себе и постане активан истраживач. Деца воле да фантазирају и маштају и те слике веома лако могу да искажу помоћу пластелина.

На почетку је прављен од соли калцијума, парафина и масних киселина, а у ком тачно односу није у потпуности познато. Kо је створио први пластелин? То се још увек не зна тачно. По највероватнијој верзији идеја пластелина потекла је од Џозефа МцВицкера, који га је користио за чишћење тапета. Његов рођак је материјал показао деци а остало је историја.

Ова еластична маса развија моторику и машту детета, као и љубав према уметности. Различите боје пластелина омогућавају му да се претвори у било шта, столицу, поврће, животињу, цвет …

Ефикасна координација у развоју прстију

За фину моторику је такође корисно закопчавање и откопчавање дугмади, низање перли на концу, стављање шибица у кутију, сакупљање ситних предмета или исцепканих папирића, отварање поклопца на кутији, сецкање, лепљење, облачење малих лутки… Те активности треба да буду део свакодневне игре малог детета јер доприносе јачању мишића шаке, њене спретности, развијању координације око-рука, развоју опажања и концентрације.

Пластелин се препоручује за узраст преко 2 године, јер тада отприлике прерастају оралну фазу, а помаже развоју фине моторике. Деца у предшколском узрасту помоћу пластелина могу развити вештине фине моторике, а такође се уче вештинама за будуће читање и рачунање, то јест за све где је потребно да се координира прстима. Питате се како то може да помогне развоју моторике? Што више опција које му дајете да нешто ради са прстићима и шакама, тај развој ће ићи брже.

Гњечење пластелина игра у развоју групе мишића у рукама важну улогу. Гњечење пластелина такође јача ослабљене мишиће после повреда и операција, а користи се при рехабилитацијама и терапијама. То да је гњечење такође добро у смањењу стреса, вероватно знате и сами.

Kоји пластелин да купим?
Нису сви пластелини здрави и безбедни, зато купујте само тамо и оне где ћете бити сигурни иако га случајно дете стави у уста. Такође купите онај који ће бити довољно мекан да га дете може лако гњечити и месити.

Припремите кућни пластелин
Ако у продавницама понестане пластелина што је мало вероватно можете направити кућну верзију пластелина, иначе веома сличну оригиналном пластелину. Пластичне кесе са смесама могу се чувати у фрижидеру неколико недеља. Без вештачких је боја и адитива, тако да није опасно ако се мало тога нађе у устима детета, и што је најбоље, састојци за припрему су Вам доступни код куће. Ако вам је превише мекано, додајте још брашна следећи пут.

Требаће вам:
1 шоља брашна
½ шоље соли
½ кашике лимунске киселине (као конзерванс)
½ кашике уља
1 шоља воде (ако желите теже глине, додајте мање)

Јестиве боје
Kако бисте направили пластелин у кућној радиности, у лонцу жицом умутите брашно, со и лимунску киселину. Овој сувој мешавини додајте воду док маса не постане глатка , па затим додајте и уље док смеса не постане хомогена и додајте неколико капи јестивих боја. Смесу у лонцу затим ставите на средње јаку ватру, и стално мешајте отприлике око један минут или док не постигне толику густину да малтене није више могуће мешати.

Kада смеса почне да се одваја од ивица и скупи у средини лонца, помало налик пире кромпиру можете је склонити с ватре и оставити да се хлади неких двадесетак минута. Након хлађења испробајте има ли смеса конзистенцију пластелина. (Ако нема – једноставно је вратите на штедњак и кратко кувајте стално мешајући, евентуално додајући још мало брашна уколико Вам се чини да је смеса воденија)

Извор: vrticiportal.com