Olakšan upis u školu budućih prvak

8 februara, 2019

 

Zahvaljujući novom softveru, škole će same pribavljati izvod iz matičnih knjiga rođenih i dokaz o prebivalištu svojih đaka, što znači manje obaveza za roditelje gotovo 70.000 učenika godišnje.

Upis prvaka koji bi u školske klupe trebalo da sednu od 1. septembra biće znatno olakšan, jer će škole same početi da pribavljaju njihove izvode iz matičnih knjiga rođenih i dokaze o prebivalištu, saopšteno je juče iz Vlade Srbije. Vađenje ovih dokumenata iz državnih službi od početka aprila pa do kraja avgusta do sada je bilo obaveza roditelja novih školaraca. Škole će ih sada same elektronski pribavljati, zahvaljujući primeni novog softvera, koji je rezultat timskog rade Vlade Srbije, odnosno zajedničkog projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i Kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu.

Roditelji, odnosno zakonski zastupnici đaka, i dalje moći da pomenute dokumente dostave školama u papirnoj formi, ukoliko to žele. Pored toga, ostaje i njihova obaveza da školama predaju lekarsko uverenje budućeg prvaka i potvrdu o pohađanju pripremnog predškolskog programa. – Kada samo radili na ovim izmenama, razmišljali smo kako da olakšamo život roditeljima. Kako da im uštedimo novac i vreme, s jedne, i maksimalno pojednostavimo upis budućih prvaka, s druge strane. Zašto bi građani morali da uzimaju dokumenta od jednog državnog organa i da ih potom dostavljaju školi ili drugom državnom organu? Za one koji ne razumeju u potpunosti šta znači elektronska uprava, ona podrazumeva da svi delovi države komuniciraju, da dele podatke, što u krajnjem ishodu treba da smanji birokratiju i pojednostavi procedure za naše građane. Cilj nam je da menjamo nabolje svakodnevni život građana i na takvim promenama će Vlada Srbije nastaviti da insistira – naglasila je predsednica vlade Ana Brnabić.

U praksi, to znači lakši upis za blizu 70.000 đaka godišnje, jer je u tekućoj školskoj godini u prvi razred osnovne škole krenulo oko 67.000 učenika.

Novi softver omogućiće školama da pribavljaju podatke sadržane u navedenim dokumentima putem povezivanja elektronskog dnevnika sa matičnim knjigama i prebivalištem. U saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima istaknuto je da će softver biti pušten u rad početkom marta, a da se po uzoru na ovaj sistem do juna planira uvođenje iste olakšice za upis učenika u srednje škole.

Podsetimo, ovogodišnji prvaci krenuli su u škole prema potpuno novom planu i programu. Promene gradiva i udžbenika napravljene su za prvake i petake kako bi nastavnici naučili đake da povezuju gradivo iz više predmeta, duže ga pamte i pojme kako da naučeno primene u praksi. Tome doprinose i 2.000 digitalnih učionica specijalno opremljenih za prvake i petake, kao i 103 elektronska udžbenika koji se primenjuju u nastavi od tekuće školske godine.

Izvor: Politika

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Olakšan upis u školu budućih prvak"

  1. Ana kaže:

    E bas su se pretrgli..sto su olaksali. Pa svaki roditelj kuci vec ima neki izvod za dete..a mogla je i kopija. Nikako da nesto pametno urade,nego samo izmisle neku glupost..cisto da ispadne da su nesto radili.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama