Полазак у пети разред – шта да очекујете

Нова школска година само што није закуцала на врата. Увелико се говори и пише о поласку у први разред што је сасвим разумљиво с обзиром на чињеницу да је то највећа прекретница за сваког малишана.

Полазак у пети разред представља ништа мање важну, али и стресну ситуацију за децу и њихове родитеље јер ће се будући петаци сусрести са великим бројем новина.

Увођење предметне наставе значи да неће више имати само једног учитеља или учитељицу којима ће моћи сваког тренутка да се обрате за помоћ. Улогу учитеља или учитељице само донекле преузеће одељењски старешина и остали предметни наставници, али са својим одељењским старешинама виђаће се званично само на часовима које ће им предавати и на часовима одељењске заједнице.

Нови наставници имају свој метод рада, своја очекивања и захтеве који се могу разликовати од онога на шта је дете навикло у раду са својом учитељицом или учитељем. Наставници се такође међусобно разликују – по темпераменту, критеријумима и начину како предају градиво, па је потребно додатно  прилагођавање њиховим методама рада. 

Нови предмети подразумевају и промену досадашњих навика. Настава се више неће одржавати само у једној учионици, већ ће морати да их мењају након сваког часа. Добиће распоред часова којег ће се строго придржавати – за разлику од млађих разреда када је распоред повремено, у договору са учитељима, могао да се мења.

Нови пријатељи – Једна од новина може бити и проширење круга пријатеља уколико дође до такозваног мешања бивших одељења четвртог разреда, или им се од петог разреда придруже нови другари из других школа. Деца која су прва четири разреда завршила у сеоској школи сусреће наћи ће се и у другачијем амбијенту – релативно непознатом школском зградом и вршњацима. Свакодневно ће путовати аутобусом што ће за њих бити још додатна новина.

Градиво је обимније и веома је важно да дете прихвати и савлада нове технике учења. Поред неопходне пажње на часу, битно је да “науче како да уче“- да издвајају најважније податке, подвлаче кључне речи, праве личне белешке и слично. 

Улога родитеља у овом периоду је веома важна. Требало би да својој деци помогну око организације времена због бројних и нових обавеза; да их упуте на различите изворе информација из одређених области које буду учили у школи; да наставе да код своје деце развијају моралне и естетске вредности попут хуманости и саосећајности.

Како би се што боље припремили за пети разред и још један нови почетак, потребно је поразговарати о свим новинама које их очекују. Оно у чему поједини родитељи, али и особе из блиског окружења, ненамерно греше је застрашивање наставницима.

Важно је објаснити детету да, увек када осети потребу, може да поразговара са својим одељењским старешином, предметним наставником или педагогом у школи.

Уколико дете у петом разреду мења окружење, ваљало би му то представити као прилику да упозна нове другаре. Такође му треба дати до знања да не постоји препрека за дружење са пријатељима које је стекао у старој школи.

Полазак у пети разред је изазов и прилика да се развије способност прилагођавања новим ситуацијама. 

Све ове промене ће једној десетогодишњој девојчици или дечаку бити нагле и зато би било добро искористити преостале дане да се са њима поприча на ову тему. Никако им се не сме уносити додатна нервоза- напротив, треба им објаснити да је то само још један корак у њиховом школовању и одрастању. Било би добро да им се исприча нека лепа успомена или анегдота када смо и ми – одрасли били у петом разреду.

Аутор: Марина Раичевић, наставница из Бора