Polazak u peti razred – šta da očekujete

29 avgusta, 2019

Nova školska godina samo što nije zakucala na vrata. Uveliko se govori i piše o polasku u prvi razred što je sasvim razumljivo s obzirom na činjenicu da je to najveća prekretnica za svakog mališana.

Polazak u peti razred predstavlja ništa manje važnu, ali i stresnu situaciju za decu i njihove roditelje jer će se budući petaci susresti sa velikim brojem novina.

Uvođenje predmetne nastave znači da neće više imati samo jednog učitelja ili učiteljicu kojima će moći svakog trenutka da se obrate za pomoć. Ulogu učitelja ili učiteljice samo donekle preuzeće odeljenjski starešina i ostali predmetni nastavnici, ali sa svojim odeljenjskim starešinama viđaće se zvanično samo na časovima koje će im predavati i na časovima odeljenjske zajednice.

Novi nastavnici imaju svoj metod rada, svoja očekivanja i zahteve koji se mogu razlikovati od onoga na šta je dete naviklo u radu sa svojom učiteljicom ili učiteljem. Nastavnici se takođe međusobno razlikuju – po temperamentu, kriterijumima i načinu kako predaju gradivo, pa je potrebno dodatno  prilagođavanje njihovim metodama rada. 

Novi predmeti podrazumevaju i promenu dosadašnjih navika. Nastava se više neće održavati samo u jednoj učionici, već će morati da ih menjaju nakon svakog časa. Dobiće raspored časova kojeg će se strogo pridržavati – za razliku od mlađih razreda kada je raspored povremeno, u dogovoru sa učiteljima, mogao da se menja.

Novi prijatelji – Jedna od novina može biti i proširenje kruga prijatelja ukoliko dođe do takozvanog mešanja bivših odeljenja četvrtog razreda, ili im se od petog razreda pridruže novi drugari iz drugih škola. Deca koja su prva četiri razreda završila u seoskoj školi susreće naći će se i u drugačijem ambijentu – relativno nepoznatom školskom zgradom i vršnjacima. Svakodnevno će putovati autobusom što će za njih biti još dodatna novina.

Gradivo je obimnije i veoma je važno da dete prihvati i savlada nove tehnike učenja. Pored neophodne pažnje na času, bitno je da “nauče kako da uče“- da izdvajaju najvažnije podatke, podvlače ključne reči, prave lične beleške i slično. 

Uloga roditelja u ovom periodu je veoma važna. Trebalo bi da svojoj deci pomognu oko organizacije vremena zbog brojnih i novih obaveza; da ih upute na različite izvore informacija iz određenih oblasti koje budu učili u školi; da nastave da kod svoje dece razvijaju moralne i estetske vrednosti poput humanosti i saosećajnosti.

Kako bi se što bolje pripremili za peti razred i još jedan novi početak, potrebno je porazgovarati o svim novinama koje ih očekuju. Ono u čemu pojedini roditelji, ali i osobe iz bliskog okruženja, nenamerno greše je zastrašivanje nastavnicima.

Važno je objasniti detetu da, uvek kada oseti potrebu, može da porazgovara sa svojim odeljenjskim starešinom, predmetnim nastavnikom ili pedagogom u školi.

Ukoliko dete u petom razredu menja okruženje, valjalo bi mu to predstaviti kao priliku da upozna nove drugare. Takođe mu treba dati do znanja da ne postoji prepreka za druženje sa prijateljima koje je stekao u staroj školi.

Polazak u peti razred je izazov i prilika da se razvije sposobnost prilagođavanja novim situacijama. 

Sve ove promene će jednoj desetogodišnjoj devojčici ili dečaku biti nagle i zato bi bilo dobro iskoristiti preostale dane da se sa njima popriča na ovu temu. Nikako im se ne sme unositi dodatna nervoza- naprotiv, treba im objasniti da je to samo još jedan korak u njihovom školovanju i odrastanju. Bilo bi dobro da im se ispriča neka lepa uspomena ili anegdota kada smo i mi – odrasli bili u petom razredu.

Autor: Marina Raičević, nastavnica iz Bora

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Polazak u peti razred – šta da očekujete"

  1. Filip kaže:

    Ja imam sličan problem ovome.Kako da ga rešim ovo mi je
    pomoglo

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama