Писмо 30 година млађој мени: „Онај ћалетов ормар који има катанац на себи, има га са разлогом.“

Једном годишње имам обичај да некоме напишем писмо. Прошле године сам писала својој деци, ове године пишем самој себи. Писмо је намењено оној девојчици са два везана репа са стране, која се стидљиво појављује са лоптом у дворишту своје зграде.

Драга девојчице,

Скини те машне са репова које толико мрзиш. Та твоја луда баба која те је упарађивала за сваки излазак из куће је од тебе правила слику и прилику себе из партизанских дана. Када идеш напоље, обуј оне зелене старке које ти је ћале донео из Америке, и које још нико нема у твом крају. Биће то популарне патике, и те како. Веруј ми на реч. Оне ће направити прекретницу у твом животу, колико год ти то деловало чудно. Не плаши се оног дечака са искривљеним лицем. И оног у инвалидским колицима. Ако ти буду понудили игру, прихвати је, заиграј се као са Мајом или Невеном.

Невена је добро дете, то што живи само са мамом је потпуно нормална ствар. И твоја ће се ћерка звати Невена и живеће само са тобом. Невена ће имати сестру и брата. Они су супер клинци, сви су скроз на тебе. Нећеш ми веровати, све троје имају плаву косу и зелене очи, баш као сви ликови у твојим цртежима.

Што се тиче одрастања, на ту тему имам да ти испричам свашта. Ускоро ће почети да ти се допадају дечаци. У вези оног што ћеш се заљубити у њега после масних фота у петом разреду, имам да ти кажем да није врадан оноликих страница у споменару. Он је од оних који ће те оговарати иза леђа пред другарима. Нећеш бити једна од оних популарних девојчица које владају разредом. Напротив, бићеш тиха и стидљива. Са Аном, Маријом и Тањом се дружиш и дан данас. Оне су заувек остале у твом животу.

Неће бити много таквих. Људи око тебе ће долазити и одлазити.

За одличан успех ћеш од ћалета добити бели вокмен, комплет батерија и четири касете. Blondy, Depeche Mode, Еди Грант и Здравко Чолић. Преслушај све то док не скапираш у ком правцу те музика води. Након тога ћеш преснимавати ћалетове касете, писаће на њима Modern Talking, (увек му узми златне ТДК, те су најбоље). Преснимаваћеш са плоча на касете, а вокмен ће бити твој најбољи пријатељ. Да не би цео свој џепарац трошила на батерије, касете премотавај оловком. Знаћеш о чему ти причам када за то дође време.

Онај ћалетов ормар који има катанац на себи, има га са разлогом. Не отварај га. Неће ти се допасти то што будеш нашла унутра. Ћале и кева ће се развести. Није то ништа страшно. Законски договор између двоје одраслих људи. Бићеш одличан ђак. Волећеш животиње. Желећеш да имаш пса. Мама ти неће дозволити. Ти ћеш свакако довести пса у кућу. Тај пас ће вас све држати на окупу неко време. Онда ће угинути. Узећеш истог таквог пса да прежалиш оног првог… и тако у круг.

Пас кога имаш сада је женка. Усвојила си луталицу. Прелепо бркато куче.

Оно за шта си мислила да је љубав, јесте била нека врста љубави, али ниси до својих четрдесетих доживела ону љубав о којој се пише, за коју се бори и од које стрепиш да не нестане, јер ћеш за њом нестати и ти. Волећеш лудачки и исто ћеш тако бити вољена. До тада ће проћи много, много година, али се чекање исплатило.

Жена много тога може да постигне сама, нас две смо живи доказ за то. Обећавам ти да ћеш израсти у честито женско чељаде, које само смрт може да заустави ка остваривању својих циљева.

Изненађење које чувам за крај.

Цртај. Стално и свуда. То цртање ће прерасти у опсесију која ће ти једног дана дати идеју да то може да буде твоје занимање. Следићеш ту звезду и успећеш да упишеш дизајнерску школу. На твом смеру примају само двадесет ђака. Ти ћеш бити осамнаеста на листи. Позлиће ти и пашћеш у несвест. Теткица ће те полити водом и дати коцку шећера. Зваће твоје родитеље да дођу по тебе. Ћале ће доћи сребрним голфом двојком по тебе. Ти ћеш му се бацити у загрљај и рећи: ‘Тата, успела сам!“  И плакаћеш од среће. Након тога ћеш живети и дисати у боји. Необични људи у поцепаним фармеркама, са бојом испод ноктију ће бити становништво твоје планете.

Чекам те с „Руменком“ на клупи у Ташмајданском парку. Близу оне чесме где смо пиле воду након вожње бицикла. Препознаћеш ме по чупавој, коврџавој фризури, необичној мајици и розе старкама.

Сандра Тодоровић

Извор: Мондо