Полазак у вртић – први дан и растанак

Полазак у вртић је тежак, како за децу тако и за родитеље. Очекивано је да дете бурно реагује, да плаче, да Вас дозива, али Ви сте родитељ и треба да будете на висини задатка јер ћете тако олакшати свом детету.

Foto: Canva

– Будите смирени, никако детету не показујте своју забринутост, или жалост што га остављате;

– Немојте се искрасти без поздрава са дететом.

– Изађите одмах пошто сте се поздравили. Не отежавајте му отегнутим опраштањем. Колико год вам било тешко ослободите се ручица, које су Вам се ухватиле за ногу и поздравите се на уобичајен начин, машући и осмехујући се и говоречи умирујуче речи („мама, тата иду на посао и доћи ће по тебе..” ). Затим крените без освртања!

Полазак у вртић – први дан и растанак- Трудите се да не показујете своје узбуђење, делујте самоуверено, сигурно. Трудите се да делујете ведро и расположено да дете не би због ваше напетости и оклевања осетило да нешто није у реду, а знамо колико је тешко гледати дете како плаче.

Кризни тренутак

Родитељи би требало да знају да је тренутак растанка кризан и да се већина деце након што родитељ оде примири и заигра. У вртићу су васпитачице обучене да адаптирају децу и понудиће детету како играчке, тако и нежност и загрљај да би се дете што пре осетило сигурним и заштићеним.

Иако се растанак сматра кризним тренутком, прави кризни тренутак је тренутак када сте обећали да ћете дочи по дете. Испуњење овог обећања даје сигурност Вашем детету, док неиспуњење буди још веће страхове. Знамо да мала деца не знају да гледају на сат, али врло добро знају одреднице као што је после ужине, пре спавања, после ручка!!! Зато када говорите да ОБЕЋАВАТЕ детету када ћете доћи држите се ових одредница, обавезно поштујте своје обећање. Свако кршење договора може значајно пољуљати поверење у Вас и отежати процес адаптације.

Након вртића

Поводите планирано више квалитетног времена са Вашим дететом. Ово му даје равнотежу у овом тешком периоду. Радите све оно што Ваше дете воли, шетајте, посетите баку, идите у играоницу, посветите време Вашем детету онако како оно жели.

Одложите полазак у вртић

Ако сте се управо преселили у нови стан, родила Вам се беба, дете је дужи период имало здравствених проблема или се неке друге велике промене дешавају у дететовом животу, најбоље је да одложите полазак у вртић. Дозволите детету да прихвата и савлада постојеће промене, да ојача и буде спремно за вртић.

Извор: superdete.com