Породица која је увела "зоне без телефона" у својој кући

29 јуна, 2017

 
Породица коју чине два тинејџера, мама која обожава друштвене мреже и тата, схватила је да превише заједничког времена проводи буљећи у различите екране, па су одлучили да у својој кући направе зоне у којима није дозвољено кориштење телефона.

“Мој изговор је увек био да радим, што је већину времена и било тачно, јер се моја канцеларија налази унутар мог телефона. Међутим, убрзо сам била увучена у различите ствари које немају везе са послом, а за телефоном сам посезала како бих провјерила да ли ми је нешто ново стигло, иако ни сама нисам знала шта тражим”, говори ова мама.
Схватила је да је путем Фeјсбука и Инстаграма тражила инстант задовољства, уместо да то време испуни радећи нешто много корисније. Такође је приметила да њена деца константно проверавају шта се дешава у виртуелном свету јер не желе да их било шта мимоиђе.
“То се почело одражавати и на њихова расположења. Kад им кажем да не могу више бити за рачунаром и телефоном, постану мрзовољни. Стално се борим са њима и покушавам их навести да забаву потраже на другом месту, да возе бицикле, шетају по шуми или праве нешто. Плаши ме што им је стално екран пред очима”, говори она, те додаје да се повремено осећа депресивно, мада није сигурна зашто. За то криви технологију и пита се какав тек ефекат има на умове њене деце, који се тек развијају.
Због тога је у својој увела “зоне без телефона”, односно места где се они не смеју користити. Једна од тих зона је трпезарија, а уколико неко покуша да унесе телефон, он му се одузима на неколико дана. Исто правило се примењује и на оброке ван куће, када породица одлучи да заједно оде у ресторан.
Наредна зона је кревет. Употреба телефона прије спавања ремети сан, који је потребан свима, а посебно деци у развоју.
“Не желим да будем лицемер, па сам и ја престала да то радим. Раније сам стално користила телефон прије спавања, и узимала га чим се пробудим, једноставно нисам могла поднијети да буде на комоди, а да не провјерим шта се то дешавало док сам ја спавала. И замислите, никад ништа нисам ни пропустила”, каже.
Телефони су такође забрањени на породичним окупљањима, како би се заиста дружили и разговарали са родбином, уместо да скролују почетну страну Фацебоока, играју игрице или шаљу маилове.
текст: ВАЊА СТОKИЋ
Извор: lolamagazin.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама