Порука уморним мама које увек распремају дечије собе: Вечерас затворите врата

Већ годинама Хајди Хам на крају сваког дана утроши неких пола сата на чишћење и поспремање собе у којој су јој се деца претходно играла.

Сценографија је практично увек била иста – под прекривен коцкицама, играчкама и храном. Када се преброји сваки минут који је утрошила на то од када је родила децу, Хајди је прерачунала да јој је пар година отишло само на распремање.

А онда, једне вечери, њен супруг је ушао у собу и затекао је како пузи по поду и скупља коцкице. И не само да их скупља, већ их слаже по боји, јер када Хајди чисти и организује, чисти до краја. И рекао јој је пет речи које њој никада раније нису пале на памет.

“Зашто просто не затвориш врата?”

“Само сам пиљила у њега. Тачније, кроз њега. Очекивала сам да се и он спусти на све четири поред мене и крене да ми помаже у померању брда коцкица. Уместо тога, рекао ми је тих пет речи. И баш то ми је требало. Одмах сам устала и затворила врата”, каже Хајди у свом посту који је постао виралан међу мамама широм света.

“Ових година нам са свих страна трубе колико је важно водити рачуна о себи, нарочито када сте родитељ. И важно је. Тако је лако изгубити се у потребама својих укућана. Али збрињавање себе није лако. Морате и у то да уложите време, енергију, али и да замолите за помоћ. Шта све може да буде збрињавање себе?

– Када сакријете пар чоколадица негде где их ниједан укућанин неће видети, јер их желите само за себе.

– Када упалите цртаће деци да бисте коначно попили кафу, и то топлу и свежу.

– Када раније стрпате децу у кревет да бисте ви и муж могли да се на миру мазите на каучу.

– Када затворите врата.

“И шта сада? Сада је договор да клинци чисте собу једном недељно. Не ја. Они. Осталих 95 одсто времена соба изгледа овако, и мени је то у реду. Са овим затвореним вратима могу да живим”, закључује Хајди.

Извор: Курир