Poruka umornim mama koje uvek raspremaju dečije sobe: Večeras zatvorite vrata

1 februara, 2018

Već godinama Hajdi Ham na kraju svakog dana utroši nekih pola sata na čišćenje i pospremanje sobe u kojoj su joj se deca prethodno igrala.

Scenografija je praktično uvek bila ista – pod prekriven kockicama, igračkama i hranom. Kada se prebroji svaki minut koji je utrošila na to od kada je rodila decu, Hajdi je preračunala da joj je par godina otišlo samo na raspremanje.

A onda, jedne večeri, njen suprug je ušao u sobu i zatekao je kako puzi po podu i skuplja kockice. I ne samo da ih skuplja, već ih slaže po boji, jer kada Hajdi čisti i organizuje, čisti do kraja. I rekao joj je pet reči koje njoj nikada ranije nisu pale na pamet.

“Zašto prosto ne zatvoriš vrata?”

“Samo sam piljila u njega. Tačnije, kroz njega. Očekivala sam da se i on spusti na sve četiri pored mene i krene da mi pomaže u pomeranju brda kockica. Umesto toga, rekao mi je tih pet reči. I baš to mi je trebalo. Odmah sam ustala i zatvorila vrata”, kaže Hajdi u svom postu koji je postao viralan među mamama širom sveta.

“Ovih godina nam sa svih strana trube koliko je važno voditi računa o sebi, naročito kada ste roditelj. I važno je. Tako je lako izgubiti se u potrebama svojih ukućana. Ali zbrinjavanje sebe nije lako. Morate i u to da uložite vreme, energiju, ali i da zamolite za pomoć. Šta sve može da bude zbrinjavanje sebe?

– Kada sakrijete par čokoladica negde gde ih nijedan ukućanin neće videti, jer ih želite samo za sebe.

– Kada upalite crtaće deci da biste konačno popili kafu, i to toplu i svežu.

– Kada ranije strpate decu u krevet da biste vi i muž mogli da se na miru mazite na kauču.

– Kada zatvorite vrata.

“I šta sada? Sada je dogovor da klinci čiste sobu jednom nedeljno. Ne ja. Oni. Ostalih 95 odsto vremena soba izgleda ovako, i meni je to u redu. Sa ovim zatvorenim vratima mogu da živim”, zaključuje Hajdi.

Izvor: Kurir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Poruka umornim mama koje uvek raspremaju dečije sobe: Večeras zatvorite vrata

  1. Savka kaže:

    A sta ako je to jedina soba u kojoj zivimo???

  2. Gricko kaže:

    Zatvorila sa vrata od dečje sobe još pre dva meseca! Oećam se divno, izlečeno…. samo što se do sada ispoljila jedna nuspojava: ormani moje dece su u apsolutnom haosu, fioke – e tu se ne zna “ko pije ko plaća”, zaboravili su kako se koristi usisivač, moooožda su promenili posteljinu 3x…. nisam ukačila, ima “prst” prašine po čitavoj sobi pogotovu oko računara, televizora i ostalih stvari koje privlače prašinu….. Inače, ja sam dobro….mislim jel….

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama