Порука уморним мама које увек распремају дечије собе: Вечерас затворите врата

1 фебруара, 2018

Већ годинама Хајди Хам на крају сваког дана утроши неких пола сата на чишћење и поспремање собе у којој су јој се деца претходно играла.

Сценографија је практично увек била иста – под прекривен коцкицама, играчкама и храном. Када се преброји сваки минут који је утрошила на то од када је родила децу, Хајди је прерачунала да јој је пар година отишло само на распремање.

А онда, једне вечери, њен супруг је ушао у собу и затекао је како пузи по поду и скупља коцкице. И не само да их скупља, већ их слаже по боји, јер када Хајди чисти и организује, чисти до краја. И рекао јој је пет речи које њој никада раније нису пале на памет.

“Зашто просто не затвориш врата?”

“Само сам пиљила у њега. Тачније, кроз њега. Очекивала сам да се и он спусти на све четири поред мене и крене да ми помаже у померању брда коцкица. Уместо тога, рекао ми је тих пет речи. И баш то ми је требало. Одмах сам устала и затворила врата”, каже Хајди у свом посту који је постао виралан међу мамама широм света.

“Ових година нам са свих страна трубе колико је важно водити рачуна о себи, нарочито када сте родитељ. И важно је. Тако је лако изгубити се у потребама својих укућана. Али збрињавање себе није лако. Морате и у то да уложите време, енергију, али и да замолите за помоћ. Шта све може да буде збрињавање себе?

– Када сакријете пар чоколадица негде где их ниједан укућанин неће видети, јер их желите само за себе.

– Када упалите цртаће деци да бисте коначно попили кафу, и то топлу и свежу.

– Када раније стрпате децу у кревет да бисте ви и муж могли да се на миру мазите на каучу.

– Када затворите врата.

“И шта сада? Сада је договор да клинци чисте собу једном недељно. Не ја. Они. Осталих 95 одсто времена соба изгледа овако, и мени је то у реду. Са овим затвореним вратима могу да живим”, закључује Хајди.

Извор: Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Порука уморним мама које увек распремају дечије собе: Вечерас затворите врата

  1. Savka каже:

    A sta ako je to jedina soba u kojoj zivimo???

  2. Gricko каже:

    Zatvorila sa vrata od dečje sobe još pre dva meseca! Oećam se divno, izlečeno…. samo što se do sada ispoljila jedna nuspojava: ormani moje dece su u apsolutnom haosu, fioke – e tu se ne zna “ko pije ko plaća”, zaboravili su kako se koristi usisivač, moooožda su promenili posteljinu 3x…. nisam ukačila, ima “prst” prašine po čitavoj sobi pogotovu oko računara, televizora i ostalih stvari koje privlače prašinu….. Inače, ja sam dobro….mislim jel….

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама