Posledice koje deca trpe od previše aktivnosti i igračaka

18 decembra, 2016

Mada su fizički sigurna, ova deca žive u “menalnoj” ratnoj zoni u kojoj neprestano trpe napade roditeljskih strahova, želja i ambicija
igra
Kim Džohn Payne je pedagog i autor knjige “Jednostavno roditeljstvo” u kojoj opisuje kako moderan način odgajanja dece dovodi do psihičkih problema od kojih je najrašireniji takozvani ADHD ili poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje.
Payne je na grupi dece s ovim poremećajem proveo eksperiment – pojednostavio im je život. Rezultati su premašili delovanje klasične terapije lekovima poput Ritalina. Čak 68 posto dece je izgubilo simptome, a primećen je i za 37 posto bolji akademski uspeh.

Do svog zaključka da deca u zapadnom svetu trpe posedice pretrpavanja života raznim podražajima, Payne je došao zahvaljujući svom iskustvu u izbegličkim kampovima u Jakarti u Indoneziji. Tamo je imao priliku videti simptome posttraumatskog stresa kod dece – ona su bila nervozna, preosetljiva na podražaje i zazirala su od svega novog i nepoznatog. Kada se kasnije vratio u Englesku i započeo s privatnom praksom, shvatio je da mnoga deca koja mu dolaze – imaju iste simptome kao deca iz ratnih zona!

Četiri “previše” protiv kojih se treba boriti

Zaključio je da, mada su u fizičkom smislu sigurna, ova deca žive u “mentalnoj” ratnoj zoni u kojoj neprestano trpe napade roditeljskih strahova, želja i ambicija. U njihovim životima bilo je previše svega, što je prouzročilo “kumulativnu stresnu reakciju”, svojevrsni odbrambeni mehanizam.

Suvremena deca izložena su bujici informacija koje nisu u stanju obraditi i razumeti. Rastu sve brže jer i naša očekivanja sve brže rastu.

Roditelji samo žele najbolje za svoje dete. Upisuju ga na bezbroj aktivnosti – fudbal, časove muzike, borilačke veštine, balet… Vreme im je isplanirano a kalendar pretrpan. Njihov životni prostor krcat je edukativnim knjigama, uređajima i igračkama.

Prosečno dete u zapadnim zemljama ima preko 150 igračaka i godišnje dobije oko 70 novih. Ono je zaslepljeno tolikim šarenilom i preplavljeno mogućnostima izbora. Zbog toga je njegova igra površna i ono ne uspeva utonuti u maštanje. U svojoj knjizi “Jednostavno roditeljstvo” Payne ohrabruje roditelje da smanje broj igračaka koje deca imaju, kako bi se konačno mogla zaigrati.

Četiri “previše” protiv kojih se treba boriti su: previše stvari, previše izbora, previše podataka i previše brzine, objašnjava on.

Kada su deca preplavljena, ona nemaju vremena razmišljati, istraživati i opustiti se. Postaju nesrećna. Nemaju se kada “dosađivati” i srediti svoje misli i utiske.

Modernom društvu se dogodio učinak “kuvane žabe” – neprimetno smo deci oduzeli detinjstvo i primorali njihove nezrele mozgove da se bore sa stalnim ubrzavanjem života.

Naučite reći NE

Razvojni psiholog David Elkind kaže da su deca u zadnja dve decenije izgubila 12 sati slobodnog vremena nedeljno. Čak i predškolci su s igre preusmereni na učenje. U školama se odmori ukidaju i zamenjuju učenjem. Organizirani sportovi postaju jedina telesna aktivnost, a pokazalo se da oni ubijaju kreativnost kod mladih, jer im uskraćuju slobodno vreme za njeno razvijanje.
Šta roditelji mogu učiniti da bi zaštitili decu od novih “standarda” koje je suvremeno društvo propisalo?

Jednostavno, recite NE. Ako ne naučite reći NE, žrtvovaćete svoje dete na oltaru savremenog trenda pretrpavanja života stvarima, obvezama, potrebama, ambicijama.

NE, Petra ne može doći na rođendan ovog vikenda. NE, ne treba joj još jedan set popularnih igračaka. NE, neće moći ići na besplatnu kreativnu radionicu u sredu. NE, ne može stići na trening u nedelju.

Jedino tako ćete se izboriti za ono dragoceno slobodno vreme bez nametnutih obveza i pružiti detetu malo mira u ovom kaotičnom svetu. Tako će deca moći opustiti se i oporaviti od svih podražaja savremenog sveta koji se svakodnevno obrušavaju na njih. Tako će djetinjstvo moći služiti svojoj svrsi i omogućiti detetu sigurno utočište za rast i razvoj.

Morate postati njihov filter. Celi život je pred njima i biće vremena za sve, osim da opet budu deca.

Raise God

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama