Постоје страшне грешке које одрасли чине под утицајем љутње или равнодушности

16 октобра, 2019

Враћа вам се као бумеранг: Ових 7 кобних грешака родитеља утичу на психу детета!


Један психолог је рекао: “У свакој прилици – узмите дете за руку! Проћи ће мало времена, те ће оно скроз престати да вам пружа своје ручице!”

Све што радимо у животу наше деце, враћа се троструко. Ако дете расте у поверењу – учиће да има поверење у друге, ако добијају љубав и подршку, они ће сами постају пажљиви и брижни.

Али, постоје страшне грешке које одрасли чине под утицајем љутње или равнодушности, а да не размишљању о томе у шта би се то могло претворити у души малог детета.

Не разумемо

Кад сам имала 13 година, заљубила сам се. Еугене је био одличан ђак те је био идеалан у мојим очима. Међутим, он није обраћао никакву пажњу на мене, а ја сам плакала. Мајка је покушавала да ме утеши, говорећи потпуну бесмислицу: “Па што је теби! То је тако неозбиљно. Све ће то проћи за годину дана!” А ја никако нисам желела да моје стање заљубљености прође.

Пуно година касније сам видела исту сцену у филму “Не могу ни сањати”:

“Мама, волим Кату!”
“Ох, не буди смешан. Имати ћес милон таквих „Ката“! ..
“А зашто ви, родитељи, све знате унапред за нас?”

Не подржавамо

Мали Царусо је трчао кући из школе у сузама: “Мајко! Учитељ певања је рекао да је мој глас као ветар који урла у димњаку “.

“Па, шта ти говориш, сине мој! Не слушај никога. Певаш као најлепши славуј на свету. Ја то сигурно знам!”

Увек реците својој деци: “Можеш ти то! Ти ћеш успети то савладати! “- То врло инспирише.

Упоређујемо их са другом децом“Погледај каква је Ања – уредна и чиста. А ти си као свиња.” Звучи познато?

Једну ствар не могу да разумем: Шта желе постићи мајке говорећи такве речи? Осим мржње према Ањи, тешко је изазвати друге емоције…

Ругамо се

“Ја и мала сестра смо ушли у продавницу. Сестра је имала 3 године, а лице јој је било у мрљама: Имала је варичеле. Продавачице, којима је било досадно и које нису нашле паметнијег посла, окренуле су се према нама и почеле се да урлају “Ох, која је то лепотица дошла к нама! Погледајте је!”, у глави ми је била само једна мисао: Где да нађем нешто  у близини да их гађам ..?

Вређамо делима и речима

У 8. разреду, сматрала сам се довољно зрелом и самосталном девојчицом. Једном смо дуго седили с татом решавајући геометрију, коју је мој мозак комплетно одбијао да разуме. А онда ме тата из очаја и љутње клепнуо… по гузи! То није било толико болно колико увредљиво! Дуго нисам хтела с њим да причам након тога. А он није могао да схвати што ме заиста толико повредило…

Сећам се како је у породилишту моја цимерка у соби, исцрпљена цвиљењем свог новорођеног детета, зграбила га и почела да га тресе и вришти: “Шта ти је, доврага, шта још желиш?” Никада нећу заборавити огромне, плаве, престрашене очи детета, које није разумело шта се догађа. Чини ми се да се и она сама након тога срамила…

Игноришемо

И верујте ми, то је најгоре. Јапански научник је показао целом свету експеримент с биљкама. Три иста семена су била посађена у три тегле. Свако јутро, у пролазу поред прве тегле научник је поздрављао садницу и говорио јој лепе речи. Док је пролазио крај друге, викао је и говорио биљци увредљиве и ружне речи.

Трећу биљку је једноставно игнорисао, пролазио покрај ње, а да је не погледа. Није тешко погодити шта се догодило с биљкама након месец дана. Прва је нарасла сочна и зелена по целој ширини даске, друга се потпуно сасушила док је од треће остао само трулеж! Деца су такође попут зелене клице: Родитељи након пуно година, жању оно што су неговали!

Сада склоните поглед с монитора и замислите своје дете. Буцмаст је са стиснутим шакицама, смешно набара нос и смеши се целом ширином својих крезубих уста и у вашем срцу као одговор на то буди се нешто велико и нежно. Ова беба воли вас безусловно: у сваком расположењу, с било каквим поклонима, само зато што сте ви његови мама или тата и за тај ћете осмех дати све на свету!

Сетите се тога, што је чешће могуће, и волите своју децу!

Извор:  Atma.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Постоје страшне грешке које одрасли чине под утицајем љутње или равнодушности"

  1. Marko Boltužić каже:

    Gluplji tekst skoro nijesam pročitao.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама