Postoji jedna jako važna stvar koju bi svaki roditelj trebalo da kaže svom detetu

Da li ste čuli za jedan eksperiment koji je pre izvesnog vremena sproveden u Engleskoj, a tiče se uticaja majčine ljubavi na zdravlje deteta? Ispričaćemo vam.

U tom eksperimentu učestvovale su majke sa svojom decom koja su bolovala od određenih bolesti. Majke bolesne dece svako veče radile su jednu jednostavnu stvar. Čekali su da dete zaspi (i uđe u aktivnu fazu sna), da bi im šaputali ove jednostavne reči:

„Volim te. Ponosna sam na tebe. Neizmerno sam srećna što si baš ti moje dete. Za mene, ne postoji bolje dete od tebe.“

Rezultati su poređeni sa drugom decom kojoj je dijagnostikovana ista bolest, ali njihove majke nisu šaputale te reči. Ispada da su se deca koja su čula gore navedene reči oporavila mnogo brže od drugih. To je magija majčine ljubavi koja je sa nama čak uvek.

Zašto je to tako i zašto su se ova deca oporavila brže?

Osećaj intimnosti. Nemoguće je taj osećaj uporediti sa bilo čim drugim. Udahnete i kažete im ono što stvarno mislite i stvari koje su njima i vama važne.

Individualno vreme sa svakim detetom. Dnevne obaveze ne ostavljaju puno slobodnog vremena koje bi roditelj mogao da provede sa decom. Ali, ovi trenuci su zaista posebni, naročito kada uzmete u obzir da se roditelji obično razneže kad deca zaspe i da ih tad stigne griža savesti i preplavi ih ljubav prema deci.

Deca se osećaju voljeno. Postoji jedna jako važna stvar koju bi svaki roditelj trebalo da kaže svom detetu. A to je: „Znaš li da bih, kad bih mogao da biram, od sve dece na ovom svetu sveta, ja bih opet izabrao tebe?“ Stvarno je važno da deca znaju da ih roditelji vole onakve kakvi jesu, da znaju da su posebna.

Možete isprobati različite stvari koje govorite detetu kad zaspi, da biste saznali koje reči su potrebne vašem detetu. Ali, ključno za sve izraze ljubavi koje odaberete je da ih ne smete izgovarati automatski. Da bi ova magija radila, morate biti iskreni.

Ne zaboravite da kažete svojoj deci da ih volite i tokom dana. Bez nekog posebnog razloga, samo tako. Prigrlite ih, poljubite, milujte po kosi. Ovo su trenuci koje će se pamtiti ceo život.

„Volim te. Ponosan sam na tebe. Ti si najbolje dete za mene i tvog tatu. „

Koje jednostavnije a čarobnije reči mogu doći od jedne majke?

Autor: Olga Valieva