Postoji li reč kćer u srpskom jeziku?


Piše: Gordana Danilović
U sred štrajka prosvetnih radnika, dok se oni malobrojni koji o ga primećuju, umoriše od brige za decu i njihovo buduće znanje, ovog vikenda (!) škole su pune. Takmičenja se odvijaju na svim nivoima i iz svih oblasti. Ko li to sprema tu decu, ko li radi subotom i nedeljom dok zli prosvetari štrajkuju?
Nije tema ovog teksta briljantno planiranje takmičenja, koje srednjoškolcu, ma koliko ambiciozan bio, neće dozvoliti da proveri svoje znanje iz srpskog i iz engleskog. Ili jedno, ili drugo. Valjda da ih rasteretimo.
825-3d-srpski-sr-1gramatika
Razlog za nastanak ovog teksta mnogo je prizemniji. Samo jedno obično pitanje u jednom običnom testu – na opštinskom nivou. Ništa bitno! Ni Ministarstvu prosvete, ni referentnoj instituciji čiji članovi već godinama satavljaju testove iz srpskog jezika sa ciljem da ponize i od znanja odvrate i one malobrojne kojima je do toga stalo. Društvo za srpski jezik i književnost svojski se trudi da takmičenje iz jezika pretvori u jurcanje za egzotičnim izuzecima i novouspostavljenim pravilima koja profesore i učenike pretvara u kupce svih dostupnih izdanja gramatika svih autora kji su, gle čuda, članovi pomenutog društva.
Pitanje se nalazi u testu za opštinsko takmičenje, četvrti razred, redni broj 3 i glasi:
Imenica čiji akuzativ glasi kćer u nominativu glasi:
a) samo kći
b) samo kćer
v) može i kći i kćer
Ništa posebno – promena reči. Međutim tačan odgovor koji se nalazi u rešenju ovog testa zaista je poseban. Tačan odgovor je a) samo kći. Kako li onda glasi akuzativ imenice kćer? Naravno da su deca netačno odgovorila. Kada su se, uprkos činjenici da svojim štrajkom ugrožavaju njihovu budućnost, profesorke usudile da pozovu sastavljača testa i provere da slučajno nije u pitanju greška ( ljudi smo, grešimo). Na telefonski poziv se, vrlo ljubazno, javila osoba koja se predstavila kao profesor Stakić. Osoba vrlo dobro poznaje sadržj testa, odmah je pronašla pitanje i odgovor iz rešenja. Argument da akuzativ imenice kćer takođe glasi kćer (četvrta deklinaciona vrsta) glatko je odbijen pozivanjem na autoritet profesora Dešića sa kojim je osoba u Matičinom rečniku proverila da akuzativ imenice kći glasi kćer (što niko nije doveo u pitanje). Očito nepripremljene i uglavnom neuke, profesorke su se pozvale na Rečnik SANU koji beleži imenicu kćer koja u akuzativu glasi kćer. Argument nije, iz prvog pokušaja uspeo da se probije do osobe koja se predstavila kao profeso Stakić. Kada smo je zamolili da nam kaže kako po njenom mišljenju glasi akuzativ imenice kćer, dobili smo dugo i iscrpno objašnjenje o vrstama izdanja i broju tomova Rečnika srpskog jezika Matice srpske. Rečnik SANU označen je kao nereferentan uz duhovito objašnjenje da je to leksikon i književnog i narodnog jezika dok je rečnik MS, zato što je rečnik književnog jezika referentan. Osoba koja se predstavlja kao profesor Stakić u njemu, uprkos prisustvu profesora Dešića, kaže nije našla reč kćer.’’Jezik ,’’ nastavlja osoba duhovito objašnjenje, ’’beleži i reč šćer, ali to nije književni oblik’’’. Ova vrsta objašnjenja neophodna je svakom profesoru srpskog jezika i književnosti. ’’Radite kao što je u ključu!’’razgovor je završen.
Svi ste u boldovanom pitanju shvatili da je zahtev vezan isključivo za reč iz književnog jezika?
Neuke i nepripremljene profesorke nisu uspele da u istom trenitku isuču referentni rečnik, trebalo je još jednom otići u biblioteku (subota je!) ili proveriti u kućnom primerku rečnika Matice srpske. Pobeđene su.
Nešto kasnije, kada je na 608. stani jednotomnog Rečnika Matice srpske pronađena reč kćer na telefon Društva za srpski jezik i književnost niko se nije javljao. Osoba koja se predstavljala kao profesor Stakić ostavila je neuke i nepripremljene profesorke da u ponedeljak svojim učenicima kao argument zašto im je oduzet poen na 3.pitanju ponude neku duhovitu dosetku, broj tomova Matičinog rečnika ili činjenicu da je profesor Dešić bio u prostoriji u kojoj je neko listao neki rečnik. Deci će sve biti jasno. Sigurno da nikome od njih neće pasti na pamet da pitaju kako glasi akuzativ imenice kćer. Ona zapravo ne postoji.
Neko laže, rečnik ili osoba koja se predstavila kao profesor Stakić!