Postoji razlika između bistrog i darovitog deteta

15 oktobra, 2021

“Kao darovite, vaspitači i učitelji izdvajaju onu decu koja mnoge stvari rade ranije, brže, uspešnije i drugačije od druge dece pa u tome imaju visoka postignuća. Darovitost se definiše kao sklop natprosečnih intelektualnih sposobnosti, visokog stepena kreativnosti i motivacije”, pojašnjava prof. psihologije Ksenija R. Benaković.

Foto: Canva

Kako da znamo da je dete nadareno?

No ne određuje samo jedan faktor potencijalno darovito dete. Mnogi roditelji misle da je dete nadareno ako s četiri godine zna da nabroji sve države ili zna da čita.

“Mnogo faktora određuje darovitost, a ne samo jedna ili dve stvari. Prvo treba naglasiti da postoji razlika između bistrog i darovitog deteta. Bistro je ono koje puno zna jer može primati puno informacija, ali one dolaze na inicijativu roditelja. Darovito je pak ono koje samo želi puno da nauči i ta motivacija i želja za znanjem polaze od njega. Takva deca znaju da budu ‘naporna’ jer imaju 100 pitanja, pamte sve odgovore i na temelju njih postavljaju nova pitanja.Darovito dete može biti okarakterisano kao neposlušno jer ima svoje stavove “, pojašnjava direktorica Brainy centra Zvjezdana Jaić, vaspitačica i edukator za rad s darovitom decom.

Sami sebi protivureče

Kod darovite dece dolazi često do kontradiktorne situacije jer znaju da budu intelektualno nadmoćni, a emocionalno ispod svog uzrasta. Jaić ističe i kako su darovitoj deci  treba  pružiti svu moguću podršku i ne dopustiti da se izgube u masi.

Znakovi koji pokazuju da je tvoje dete mali genijalac

“Kad se takva deca zainteresuju za neko područje, postaju eksperti, no često su povučeni i orijentirani samo na sebe i temu koja ih zaokuplja. Teže ih je odgajati jer stalno dovode u pitanje autoritet, ne vole da rade rutinske stvari (pospremati, čistiti, oblačiti se…). No zanos, iskričavost i pozitivna energija koju šire oko sebe kad im se ponude zanimljive i izazovne aktivnosti je očaravajuća. No ako im se ne pruži adekvatna podrška u školi mogu razviti probleme u ponašanju ili emocionalne pa ne uspiju ostvariti potencijale”, kaže Benaković.

Karakteristike darovite dece

Posebne crte darovitosti vidljive su od rane dobi: imaju puno energije, vrlo su radoznali, zanima ih kako stvari funkcionišu, rano nauče da čitaju i računaju, vrlo su maštoviti, zapažaju detalje, ispravljaju odrasle u nedoslednostima, vrlo ustrajni u svladavanju onog što ih zanima. Često su perfekcionisti, teško podnose poraz, osetljivi, osećajni i rade stvari po svom. Teško se snalaze s vršnjacima jer imaju drugačije interese.

 

Autor: Ana Marić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama