Povećanje plate 20% i odeljenja do 24 učenika – da li su zahtevi nastavnika realni?

26 avgusta, 2022

Čini mi se da je važno da, pre nego što započnem ovaj tekst napomenem – niti sam član neke partije, niti me članstvo interesuje, niti bilo kakav državni posao. Ali me i te kako interesuje obrazovna politika jer sam to studirala u kombinaciji sa onim što bi se kod nas zvalo pedagogija. Radila sam i za Ministarstvo prosvete u inostranstvu, a i moje dete je prošlo kroz tri obrazovna sistema. Pratim dešavanja u obrazovnim sistemima u drugim zemljama, pre svega zbog profesionalnog opredeljenja. Drugim rečima, obrazovanje je moja struka.

Motiv za ovaj tekst je početak školske godine i najava štrajka prosvetnih radnika. Zahtevi su povećanje zarada od 20% i smanjenje odeljenja na 24 učenika. Sa sigurnošću mogu da kažem našim nastavnicima da su im zahtevi, ovako u kombinaciji, na nivou želje za osmicom na lotu. Evo i zašto.

Imati odeljenja sa manje đaka je, naravno, ne samo poželjno nego i zaista neophodno ako želimo da radimo kvalitetnije sa decom. Međutim, kada bismo imali manja odeljenja, to bi značilo veći broj odeljenja po školama. Samim tim bi trebalo zaposliti nove nastavne kadrove. Dobra vest za one koji traže ili čekaju posao u prosveti ili rade manje od 100% norme. Za državu (bilo koju koja se nađe u ovakvoj situaciji, ne samo Srbiju) to znači dodatne troškove u obrazovnom sistemu. Ne kažem da oni ne bi bili opravdani, ali su i dalje troškovi.

Tačne podatke na osnovu kojih bih mogla da procenim broj nastavnika koje bi trebalo u tom slučaju zaposliti, nemam, ali je to neophodno znati da bi se procenilo da li je takav predlog uopšte izvodljiv.

Osim finansijskog, imamo i organizacioni problem: šta ćemo i gde ćemo sa većim brojem odeljenja u školama? Nama je školski sistem osmišljen i organizovan tako da nam deca idu po smenama, negde čak i oni u nižim razredima jer nema mesta za sve u jednoj smeni. To je nezamislivo ne samo u zapadnom svetu, nego i u jednoj Mađarskoj koja je postkomunistička zemlja na granici sa Srbijom. Nama obrazovanje nikada nije bilo dovoljno važno da obezbedimo deci jednosmensko školovanje, jer ovo traje već 50+ godina. Deca treba da idu u jednu smenu, sva deca, i u osnovnoj i u srednjoj školi. Tako se radi svuda, van granice ove zemlje. Ali gde ćemo da smestimo sva ta dodatna odeljenja ako ni za postojeća nemamo mesta? Zar nije to problem koji treba rešavati prvo i ono za šta se treba boriti?

Strategija za manje đaka kao i za jednu smenu treba da bude dugoročna i jako dobro isplanirana.

Poslednji problem u vezi sa zahtevima za smanjenjem broja đaka u odeljenju je sledeći: postoje škole u Srbiji, gde ima ne manje od 24, nego manje od 20 učenika u odeljenju, gde su svi od 1-8 razreda u jednoj smeni. U jedno od njih je išlo moje dete u Beogradu. Nisam primetila nikakvu, ama baš nikakvu razliku po pitanju pedagoškog rada sa tim đacima. Nisu dobili nikakav dodatni kvalitet u obrazovanju, drugi pristup rada koji bi potkrepio tezu da se može raditi kvalitetnije i bolje sa manjim odeljenjima. A nisam primetila ni da su nastavnici pokazivali neko zadovoljstvo ili dodatnu motivaciju jer su imali male grupe. A mogli su da se potrude da rade drugačije i da budu primer koji se može koristiti kao dokaz da zahtev za manje učenika u odeljenjima ima svoje jasne argumente u praksi.

Zašto onda da verujemo da će svi kolektivno da rade bolje i efikasnije sa malim odeljenima, kada danas oni koji tu privilegiju imaju ne pokazuju dodatni kvalitet?

A plate… Slažem se da nastavnici zaslužuju da budu plaćeni adekvatno, kao i drugi sa diplomom univerziteta. Tražiti povećanje zarada samo po sebi je sasvim u redu. Da li je 20% realan zahtev, ne znam. Inače su plate nastavnika goruća tema u mnogim zemljama. Na žalost retke su one koje zaista dobro plaćaju svoje nastavnike. Srbija po tome nije izuzetak.

U svakom slučaju, da bi se oba zahteva prosvetnih radnika udovoljila, država bi trebalo da zaposli dodatno (po moj slobodnoj proceni, a moguće je da grešim) oko 20-25% nastavnika zbog većeg broja odeljenja, pa još na to i da svima da 20% veću platu. Ne znam nijednu državu u SAD koja bi mogla ovo finansijski da izvede, nijednu državu u Evropi, osim zemalja bliskog istoka koje plivaju u nafti. Sami po sebi ovi zahtevi su prihvatljivi (što ne znači da su nužno i izvodljivi). Zajedno, jedna velika utopija.

Autor: Lidija Smirnov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Povećanje plate 20% i odeljenja do 24 učenika – da li su zahtevi nastavnika realni?

  1. Aca kaže:

    Botovski članak. Država godinama uništava obrazovanje jer su joj potrebni robovi. Nema ddovoljno škola? A čemu onda gradnja nacionalnih stadiona,, kupovina prenosa idiotskih utakmica za 600000000 eura? Te pare bi rešile za godinu dana problem prostora. Čemu davanja našeg novca “stranim ulagačima”? Zašto još 2016. nisu uvedeni platni razredi, pa čistačica u EPSu ima veću platu od profesora? Milon pitanja, a odgovor je jedan:cilj države je uništenje sopstcenog naroda preko uništavanja prosvete i zdravstva. I još nešto, prva rečenica da niste član ni jedne stranke govori da jeste. I to onaj podmukli, botovski. Zato, ne orodajte finpću sa nekakvim inostranim iskustvima, gde školuju robove. Imali smo najbolji sistem školstva, ali ga je država uništila. Pametnom dosta.

  2. Cile kaže:

    Poštovana, pričate napamet jer verujete da Srbija ništa od pretpostavljenog ne može da priušti. Da vas upoznam sa činjenicom da u administraciji javnih preduzeća ima dvaput više zaposlenih sad nego pre 10 godina, za razliku od nastavnog kadra, te za mnoge nema mesta u kancelarijama pa su prinuđeni da sede u kafićima, a da li primećujemo manje gužve i brže rešavanje problema? Npr. kad treba da dobijete rešenja za priključke u gradnji kuće? A mešate babe i žabe, i sudite na mizernom uzorku od jedne ili dve škole, i to ne u celini već na osnovu rada nekoliko nastavnika.

  3. Ana kaže:

    Gospodjo”pametnice”idi i pametuj na autobuskoj stanici.Naravno da nisu realni zahtevi,treba traziti uvecanje plate za 50%,to bi bilo realnije.Ne mesaj se u nesto u sta se ne razumes,sedi kuci i uci svoju decu za dzabe.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama