Повратак у клупе – не заборавите да свом детету кажете ових 9 ствари пре 1. септембра

Распуст је (скоро) готов и деца се ускоро враћају својим обавезама. Док неки не могу да дочекају, има и оних који би радије продужили распуст за још коју недељу. Али, било да ваше дете спада у једну или другу групу, сасвим сигурно му је потребно да се пред полазак у школу осети полетно, самопоуздано и сигурно.

Како да припремите децу за први дан школе након распуста

Прве него што закораче у школске клупе, деца би требало да знају четири једноставне ствари:

  • Да је ваша љубав безусловна и да нема баш никакве везе ни са петицама ни са двојкама
  • Да је њихов успех у њиховим рукама
  • Да је школа место на ком се уче нове ствар, али и стичу нови пријатељи
  • Да могу да вам се обрате увек искрено ако имају проблем, без страха да ћете их осудити

А шта је то деци потребно да чују?

1. Не мораш бити најбољи у свему, довољно је да даш најбоље од себе

Деца нису савршена. И врло је вероватно да и ваше дете у школи наилази на предмете или лекције које му једноставно не иду тако лако. У тим тренуцима ће им бити много лакше ако им дате до знања да од њих не очекујете савршене оцене из сваког предмета, већ само толико да дају све од себе. Да је труд и рад оно што се рачуна више него резултат. Немојте их поредити са другом децом и не дајте им да сами то раде.

2. Важнији је пут до циља од самог циља

Постоје деца која ће, посебно у периоду када им се ближи завршни испит, бити под великим стресом и у страху да ли ће успети да остваре циљ. Не дозволите да толико размишљају о будућности, да забораве да уживају у садашњости. То им може лако прећи у навику.

3. Према другима се понашај онако како би желео да се они понашају према теби

За неку децу, а посебно за оне који су јединци, понекад може бити прави изазов да пажњу учитеља деле са још 30 другара. Зато је важно да децу учите да ствари посматрају и из угла других и да не забораве на то да не раде другима оно што они не би желели да њима неко уради.

4. Не дозволи да поступци твојих вршњака утичу на то како ти видиш себе

Тешко да постоји дете које се није нашло у ситуацији да чује негативне коментаре о себи, било то директно или од “рекла-казала”. Због тога је важно да децу од малена учите да увреде и оговарања много више говоре о онима који то раде, а нимало о онима који су предмет тих речи.

5. Свака грешка је прилика за учење

Деца ће заборављати ствари, биће нерасположена или ће погрешно проценити своје знање, па ће отићи у школу неспремни. И све су то грешке својствене и одраслима. Важно је само да и својим примером, али и разговором, деци покажете да су те грешке заправо прилика да научимо шта се дешава кад их направимо, али и како да се касније из њих “избавимо”.

6. Волим те и подржавам

Деци је потребно да знају да неће наићи на вашу осуду ако погреше. А да ћете им чувати леђа и веровати у њих ако им то буде потребно. Ово не треба бркати са безусловном подршком и правдањем лоших поступака. Подршка детету и подршка лошем понашању су две различите ствари.

7. Магија настаје кад изађеш из зоне комфора

Велике ствари у животу ретко настају док смо у зони комфора и док се држимо навика и рутине. Зато је важно да се ваша деца не плаше да пробају нешто другачије и изађу из своје рутине. Помозите им тако што ћете и сами бити спремни на ризик зарад вишег циља.

8. Не могу да дочекам да се школа заврши и да чујем какав ти је био дан

Ако вам дете тек креће у школу и тешко му је да се одвоји од вас, ова фраза је врло корисна. Дете остављате у уверењу да ћете мислити на њега баш колико и оно на вас и да ћете једнако нестрпљиво чекати да га поново видите. То ће му прилично умањити стрес.

Самопоуздање. Ово звучи као фраза, али ретко ћете чути родитеље да изговарају ове речи. Ако у њих и сами заиста верујете, дете ће то осетити. И добиће крила. Јер, док су мали, ипак је ваше мишљење о њима – цео њихов свет.