Позитивна формулација ствара СПОСОБНУ децу!

Дететово самопоуздање не одређују само похвале или увреде. Децу учимо и начином на који им дајемо упутства или наређења, позитивним или негативним избором речи.
dete
Као одрасли, владамо својим понашањем и осећањима тако што говоримо сами себи (“Да не заборавим да понесем кључеве”, “Ајао, заборавила сам ташну, мора да сенилим” итд.) Ово се учи директно, од родитеља и учитеља. За вас је то одлична прилика да убаците најразличитије корисне податке, које ваше дете може да усвоји – и да га тиме охрабрите за читав живот.

На пример, можемо рећи детету: ” Да се ниси усудио да се данас бијеш у парку”, а можемо рећи и: “Желим ти да се лепо проведеш данас у парку и да се играш само са децом која ти се допадају”.

Зашто би таква ситница била битна? Ради се о начину на који функционише људски ум. Ако би вам неко понудио милион евра да два минута не мислита на плавог мајмуна – не бисте били у стању да то изведете! (Ако нам не верујете, покушајте одмах!) Ако се детету каже: “Немој пасти са дрвета”, оно мора да мисли на две ствари: “Немој” и “Пасти са дрвета”. Сви ми аутоматски чинимо оно шта мислимо (замислите да сте загризли лимун и видећете колико снажно реагујете на замишљењу ситуацију!) Дете које јасно замишља падање са дрвета вероватно ће и пасти! Много је боље употребити потизивну формулацију: ” Пази где ћеш ставити ногу”.

Постоје десетине прилика сваког дана да ово искористимо. Уместо да кажемо: “Немој да истрчаваш на улицу”, лакше је рећи: “Остани на тротоару код мене”, тако да дете замишља оно што ТРЕБА да ради, а не оно што НЕ ТРЕБА да ради.

Дајте деци јасна упутства како да најбоље ураде нешто. Деца не знају увек шта је безбедно и зато будите врло одређени: “Милице, држи се обема рукама за ивицу чамца” много је корисније од “Да се ниси усудила да испаднеш” или још горе “Шта мислиш, како ће ми бити ако се удавиш?” Промене су ситне али разлика је огромна.

Позитивна формулација помаже деци да мисле и понашају се позитивно и да се осете способним у многим ситуацијама. Замишљаће успех и разговараће са собом на позитиван начин. Наше охрабрујуће речи остаће са њима читавог живота.

Извор:  Шумска бајка