Познати педијатар о томе у којим ситуацијама дете треба хитно одвести лекару

Лекар никада не може дати детаљно упутство када отићи с дететом на хитан пријем, јер не може предвидети све ситуације и како ће неко разумети његов долазак.

„Неки родитељи се одлично носе са спуштањем температуре, а неки немају појма како то учинити. Лекару треба ићи када родитељи виде да се догађа нешто лоше што се не може контролисати“, каже педијатар прим. др Дарко Ричтер.

Он каже да лекару треба дати јасну и што конкретнију информацију шта се с дететом дешава. Наиме, ако родитељ детаљно објасни колико дуго дете има температуру коју не може скинути и да га притом пробада у грудима, лекару је то одличан знак за дијагнозу и стварање комплетне клиничке слике стања детета.

Овај педијатар каже да много родитеља више не зна треба ли ида на хитну, што представља једну страну проблема. Друга су сами родитељи који воде дете на хитну већ након првог кијања, или из манипулативних разлога, желећи да на хитној обаве нешто што би иначе морали чекати.

„Нисам радио статистике колико је таквих који долазе из манипулативних разлога, али усудио бих се да кажем да их је чак 30 посто”, каже прим. др Ричтер додајући да је битно довести дете на хитну у правом тренутку.

„Дође ли се прерано, наиме, лекар нема начина да уочи право стање ствари. На пример, упалу плућа је врло тешко уочити без рендгенског снимка. Али ако дете дође на хитну на самом почетку болести, када су симптоми врло слаби, ниједан лекар га неће одмах слати на РТГ и зрачити без разлога.”

Зато су родитељи ти, сматра он, који играју кључну улогу у праћењу стања свог детета и који треба да га одведу доктору у правом тренутку.

Родитељи, наиме, спонтано препознају када нешто не ваља, и ако реагују у правом тренутку, те ако уједно лекару пруже детаљне информације о стању детета, не би требало бити никаквих нежељених исхода.

Др Гордана Антић каже да су акутна стања попут високе температуре, кашља, мучнине, повраћања, дијареје, болова у стомаку, болова у леђима или осипа, разлози да се родитељи с децом јаве на хитну ако се све догађа у време када не ради њихов изабрани лекар или педијатар.

Према њеним речима дете треба водити у хитну у следећим случајевима:

 • Нагло настале потешкоће у дисању
 • Гушење страним телом
 • Застој рада срца и дисања
 • Губитак свести
 • Изненадна бол у леђима
 • Грчеви (конвулзије)
 • Отежан говор
 • Слабост или одузетост дела тела
 • Искривљеност лица
 • Повреде настале у прометним несрећама и остале изненадне повреде (пад с висине)
 • Неубичајено крварење
 • Удар струје и грома
 • Топлотни удар
 • Утапање
 • Тровање лековима

Кад на хитну?

Кад родитељи виде да се догађа нешто лоше на што не могу утицати методама које су им доступне код куће. Температура, дијареја, повраћање изван контроле и дете које мења опште стање и понашање разлози су да родитељи дете одведу лекару.

Рад срца, дисање: Ако родитељи примете било какав поремећај у раду срца детета, треба ићи на хитну. Притисак већина неће мерити код куће, али ту су други параметри који показују да нешто није у реду, попут проблема с дисањем. Лекарима треба описати кад су то приметили и како је све изгледало.

Опште стање: Ако је дете килаво, без покрета и нерасположено, то може значити да се у позадини догађа нешто озбиљније, попут претходно наведених проблема с радом срца или дисањем. Лекару треба дати детаљну информацију кад је све кренуло.

Температура: Треба је редовно мерити, а ићи на хитну ако се уз разне мере не може снизити ни након дужег времена. Лекарима на хитној треба дати детаљне информације колика је температура била протеклих сати или дана те како су је родитељи покушавали скинути.

Дете мења боју: Ако детету почне да се мења боја коже, лица или усана, што хитније треба отићи лекару. То је знак да се појавио поремећај циркулације и родитељи у таквим случајевима требају осигурати детету помоћ. И овде треба обавестити лекара кад су приметили симптом.

Конфузност, поспаност: Знак је који алармира на опасност, односно упућује на то да је дошло до поремећаја свести. Без много размишљања дете треба одвести до најближе хитне службе. Објаснити лекару колико то стање траје и који су други забрињавајући симптоми присутни.

 Извор: 24 Sata.Hr/Зелена учионица