5 знакова да је беби претопло

23 августа, 2021

Прочитајте на којих пет начина можете да проверите да ли је вашој беби претопло.


Из најбоље намере, да беби не буде хладно или да се не прехлади, родитељи, чак и у топлим летњим месецима имају потребу да детету “пребаце” нешто преко леђа или стомака, обују чарапице или обуку мајицу дугих рукава или ставе памучну капицу на појаву првог ветра.

Оно о чему не размишљају је да је прегрејавање бебиног тела једнако опасно колико и колико и прехлада. Прегрејано тело представља опасност по дечје здравље, а када су у питању новорођене бебе, Америчка асоцијација педијатара, прегрејавање је повезала и са синдромом изненадне смрти одојчета.

“Деца која су “превише” обучена изложена су ризику од дехидратације, односно губљења течности у организму. То може да има негативне последице по рад бубрега, а у екстремним случајевима, дешава се и да доведе и до трагичних последица. Нагло загревање организма повећава и количину штетних супстанци у крви, а то такође може негативно да се одрази на организам”, каже професор Коњи Рахми Орс са Медицинског факултета Универзитета “Неџметин Ербакан” у Турској.

Постоји неколико начина на које вам беба “говори” да јој је претопло:

1. Уколико су глава и врат влажни, то је знак да се зноји и да је беби претопло.
2. Ако је лице детета црвеније него инече или се појављује осип.
3. Ослушкујте како дете дише. Брзо дисање је симптом прегревања.
4. Прислоните руку детету на груди, ако су вруће, то је још један знак.
5. Ако дете не може да заспи и немирно је, можда му је претопло.

Новорођенчад
Портал о здрављу  упозорава да новорођеним бебама не треба да се прекрива глава, осим ако није хладно. Бебе, али и старија деца, већину телесне топлоте губе кроз главу, па капа може додатно да им загреје тело.

Савети за облачење
Бебе и децу облачите исто као и себе уз додатак још једног тањег слоја. Изузетак су превремено рођене бебе које треба боље утоплити.

Спавање са бебом
Ако спавате са бебом, имајте на уму да ће је ваше тело загрејати, па покривање није неопходно.

Извор: Индеx

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама