Pravilno držanje olovke

Deca za pisanje i bojenje počnu da se interesuju već sa godinu dana i nemojte se ustručavati da im date olovku i papir. Kupite flomastere koji ne ostavljaju fleke na odeći i pustite dete da razvija finu motoriku. Mnogi roditelji očekuju da dete nauči da drži olovku pravilno već sa dve ili tri godine. To se retko dešava, a da biste znali da li vaše dete drži olovku u skladu sa uzrastom, pogledajte sledeću ilustraciju:
godine
Negde do pete godine bi dete trebalo već da počne olovku da drži pravilno, takozvanim tripod zahvatom. To znači da je hvata između palca, kažiprsta i srednjeg prsta. Ipak, ako vaše dete ni u predškolskom uzrastu nije naučilo da drži olovku, to nije razlog za brigu. Potrebno je samo da mu malo pomognete.

Recimo, možete mu dati lopticu u ruku kojom piše, tako da mu domali i mali prst budu zauzeti držanjem loptice, pa praktično i ne može da drži olovku nepravilno. Ili mu dajte stare, istrušene drvene ili voštane bojice koje neće ni moći da uhvati drugačije nego s tri prsta.

Dajte mu da samo ljušti mandarine ili manje narandže. Ovim će vežbati hvatanje malih predmeta svojim prstićima, dok u isto vreme i vuče (koru), to je veština koja će mu trebati za pisanje.

Sve što je potrebno je – vežba i vaše strpljenje!