Правило 3 минута од којег зависи поверење детета

Колико времена проводите са дететом? Поред тога што му спремате да једе, читате му књигу и ушушкате у кревет, три минута могу да буду кључна када је реч о томе да ли ће дете имати поверења у вас.


Психолог Наталија Сиротић објаснила је правило три минута за које тврди да ће учврстити поверење вашег детета толико да ће вам веровати и када буду тинејџери.

Ево о каквом је правилу реч.

Правило три минута подразумева да се са дететом сваки пут поздравите као да се нисте дуго видели, чак и ако сте били раздвојени само пет минута док сте отишли до продавнице.

Осим тога, веома је важно да чучнете како бисте били у равни са очима детета и да та три минута загрлите дете и питате шта се десило док сте били одсутни. Веома је важно да ово правило почнете да примењујете када дођете по дете у вртић, школу или када се вратите са посла.

Зашто је то неопходно

Судећи према психологу, у тих првих неколико минута када вас дете види (после извесног времан), рећи ће вам све информације којих може да се сети.

Последице игнорисања правила три минута варирају и зависе од дететовог карактера. Неко ко нема шансу да све каже родитељима неће са њима разговарати ни о неким важним стварима и временом, неке чињенице им се можда неће ни чинити важним да би их рекли. То значи да би родитељи могли да пропусте неке веома важне ствари.

Нека деца ће у првих неколико минута испричати најважије, а онда ће настављати да прича током дана/вечери, како се присећа информација, да би комплетирало причу. Родитељи таквог детета, које “развлачи” причу, у опасности су да пропусте неке информације јер се у неком тренутку искључе и прича постаје само позадинска бука.

Психолог наглашава да правило три минута не значи да родитељи само толико треба да проводе са дететом. То значи да треба да проведу три минута након што се неко време нису видели са дететом, како би чули све што дете сматра да је важно да вам каже.

Ево још неких савета психолога, како би комуникација између вас и детета била боља.

Сваког дана одвојите време да радите нешто у чему уживате и ви и дете.

Ставите детету до знања да га слушате. На пример, повремено поновите информацију коју сте чули од детета како бисте били сигурни да сте га добро разумели.

Немојте да лажирате узбуђење када вам дете говори о нечему што је њему узбудљиво.

Вратите се на разговор мало касније, дајте му до знања да памтите шта вам говори.

Извор: Мондо