Пред почетак школске године, разговарајте с децом о инвалидитету

август 15, 2019

Драги родитељи,

Летњи распуст се завршава и припреме за школу почињу. Будуће прваке, а и оне мало старије, вероватно чека више озбиљних разговора на тему понашања у школи, радних обавеза, онога што се од њих очекује. Међутим, мали је, готово занемарљив број оних родитеља који тим разговорима додају једну веома важну тему – понашање према деци која су другачија. Ја вас сада, као наставник специјалног образовања и као неко ко има церебралну парализу, молим да то никако не заборавите.

Foto: Josh Appel, Unsplash

Родитељи често припремају своје дете разговарајући о томе како треба да се понашају према одраслима, користећи манире, шта да раде ако их друга деца малтретирају и како да буду добри и марљиви ђаци. Децу ретко уче томе да буду отворени и предусретљиви према оним другарима који имају неку врсту инвалидитета или су другачији на било који начин.

Можда верујете да ваше дете никада неће “почети прво” и никада неће задиркивати. Желим да вам кажем следеће – утицај групе биће пресудан ако вашег утицаја нема. Деца једноставно нису спремна да се носе са притиском оних вршњака који су на челу групе, а који обично исмевају слабије. У таквим ситуацијама, ваше дете чак може помислити да ћете о њему имати лоше мишљење ако би се дружио са неким ко има неку врсту инвалидитета. Зато је комуникација јако важна, чак и за оне ствари које мислите да се подразумевају.

Инклузија је све присутнија. Зато је врло вероватно да ће се ваша деца сусрести са неким ко има инвалидитет. Они би морали да знају да особе са инвалидитетом нису посебне. Исти су као и сви други, али имају инвалидитет на који се прилагођавају. Морате им рећи да је у реду да с њима буду пријатељи, али никада није у реду да их задиркују, малтретирају или искључују из групе.

Када организујете рођенданску забаву, не заборавите да позовете све, па и дете које има инвалидитет. Никада не могу да заборавим како сам се осећао док сам слушао своје вршњаке како радо причају о рођенданским забавама којима су присуствовали – забавама на које никада нисам био позван. Знао сам да је то зато што сам имао церебралну парализу.

Не могу довољно нагласити колико је важна комуникација са вашом децом око прихватања разлика. Никада није у реду задиркивати некога због ствари над којима нема контролу, попут ходања, говора, кретања, па чак и учења. Није у реду бити против некога јер ко је различит, само због тога што је различит.

Третирајте све људе с једнаким поштовањем и на начин на који желите да неко третира вас.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама