Predčitalačke veštine – kako se dete priprema za učenje prvih slova

22 jula, 2020

Da bi naučilo da čita dete mora najpre da nauči da prepozna da jedno određeno slovo obeležava jedan glas. Postoji čitav niz sposobnosti koje tom učenju prethode i svaka od njih mora da se uvežba.

Foto: Canva

Prvi element je shvatanje da ono što piše na papiru jesu reči.

Drugi je da su ove reči specifične (to jest da je u jednoj knjizi uvek određena priča, da se reči uvek pišu na isti način).

Treći element je da je važan smer čitanja (čitamo sleva na desno i od gornje strane lista ka donjoj).

Najočigledniji način da dete razume da su izgovorene reči štampane na papiru jeste da mu čitate iz knjige.

Ako dete ima nekoliko različitih knjiga, uskoro će shvatiti da, ako želi da čuje određenu priču, treba da odabere određenu knjigu.

Ovu informaciju možemo potvrditi tako što ćemo tokom čitanja prstom pratiti tekst.

Takođe, čitanje stripova pomaže detetu da se upozna sa strukturom pisanog teksta, a korak dalje je pravljenje stripa i pisanje po jedne rečenice za svaku sliku.

Pomenuli smo smer čitanja – s leva na desno. To treba isticati na stranicama kada god za to ima prilike, ne samo kod čitanja. Ali i u svakodnevnom životu (na primer kod oblačenja garderobe, tako da stvari uzima s leva na desno).

Ovo su neke od igara koje će pomoći u pripremanju deteta za savladavanje veštine čitanja:

Slagalice

Vizuelna strana čitanja obuhvata uočavanje sitnih razlika u obliku napisanih reči. Što više dete vežba zadatak će mu biti jednostavniji. Slagalice su idealno sredstvo za to.

Pronađi par

Ovo je jednostavna igra, tipa slagalice. Cilj je da se detetu nacrta slika koja sadrži nekoliko različitih skrivenih oblika – krugova, trougla i kvadrata. Zatim dete treba da ih pronađe. Ili isečen oblik da zalepi na odgovarajući oblik na slici. Odlična je vežba zapažanja.

Iako na prvi pogled deluje da ove aktivnosti nemaju veze sa čitanjem, zapravo su vrlo povezane. One uče dete dvema važnim veštinama bitnim za čitanje:

Prepoznavanje oblika (sposobnost prepoznavanja oblika i njihovo razlikovanje je fundamentalno za čitanje).

Ređanje u niz (reči se sastoje od niza slova i glasova. Kad dete to shvati uspelo je da usvoji jednu veštinu bitnu za čitanje).

Autor: Bojana Pešić, profesor razredne nastave i pedagoški savetnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama