Prepoznajte na vreme talenat kod dece

31 januara, 2016

Jedna od najlepših stvari za svakog roditelja je kada mu dete iz škole “donese” peticu.
dete
Mame i tate tada su ponosne, jer su za uspeh dece i oni delimično zaslužni – svi domaći zadaci i preslišavanja vikendom nisu bili uzaludni.
Ipak, roditelje još više raduje kada uoče da im dete ima poseban talenat za neku oblast, da je dobar matematičar ili odlično govori engleski i tada se postavlja pitanje kako da dalje razvijaju ovaj prirodni dar, a da dete ne “uguše” prevelikim ambicijama? Za uspeh mališana u nekoj oblasti veoma je važno da roditelj na vreme otkrije njegovu nadarenost, da mu pomogne da razvije osećaj samopoštovanja i sigurnosti.
Istraživači koji su se bavili ovom temom došli su do zaključka kako je mnogo dece nadareno, ali da roditelji ne uspeju uvek na vreme da prepoznaju talenat i nastave da ga razvijaju. Zato psiholozi mamama i tatama preporučuju da što više učestvuju u detetovim aktivnostima, budu deo njihovih igara, jer će im biti lakše da primete ima li neku posebnu sklonost ili veštinu.
Savet je da budete deo života vašeg deteta i tako što ćete redovno odlaziti na roditeljske sastanke u škole ili kod vaspitačica u vrtiću, pratite šta vaš mezimac najviše voli da gleda na televiziji ili kakve ga knjige i slikovnice privlače.
Kada jednom uočite da, primera radi, vaše crta satima ili uvek uradi i dodatne zadatke iz matematike, raspitajte se da ga upišete na prigodan kurs, dodatnu nastavu u školi ili drugu vrstu časova. Važno je da mališan u tome uživa i da mu ne namećete bilo kakav pritisak, jer može da ima kontraefekat: odustaće od nečega što voli i sve doživeti kao obavezu, a ne zadovoljstvo.
Vaša uloga kao roditelja je da detetu pružite šansu da razvije svoj talenat i da ga podržite. Izuzetno dobar u nečemu može da bude samo čovek koji se sa ljubavlju posvećuje nekom poslu.
Izvor: 021

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama