Препознајте на време таленат код деце

Једна од најлепших ствари за сваког родитеља је када му дете из школе “донесе” петицу.
dete
Маме и тате тада су поносне, јер су за успех деце и они делимично заслужни – сви домаћи задаци и преслишавања викендом нису били узалудни.
Ипак, родитеље још више радује када уоче да им дете има посебан таленат за неку област, да је добар математичар или одлично говори енглески и тада се поставља питање како да даље развијају овај природни дар, а да дете не “угуше” превеликим амбицијама? За успех малишана у некој области веома је важно да родитељ на време открије његову надареност, да му помогне да развије осећај самопоштовања и сигурности.
Истраживачи који су се бавили овом темом дошли су до закључка како је много деце надарено, али да родитељи не успеју увек на време да препознају таленат и наставе да га развијају. Зато психолози мамама и татама препоручују да што више учествују у дететовим активностима, буду део њихових игара, јер ће им бити лакше да примете има ли неку посебну склоност или вештину.
Савет је да будете део живота вашег детета и тако што ћете редовно одлазити на родитељске састанке у школе или код васпитачица у вртићу, пратите шта ваш мезимац највише воли да гледа на телевизији или какве га књиге и сликовнице привлаче.
Када једном уочите да, примера ради, ваше црта сатима или увек уради и додатне задатке из математике, распитајте се да га упишете на пригодан курс, додатну наставу у школи или другу врсту часова. Важно је да малишан у томе ужива и да му не намећете било какав притисак, јер може да има контраефекат: одустаће од нечега што воли и све доживети као обавезу, а не задовољство.
Ваша улога као родитеља је да детету пружите шансу да развије свој таленат и да га подржите. Изузетно добар у нечему може да буде само човек који се са љубављу посвећује неком послу.
Извор: 021