Деца нису ни принчеве ни принцезе, али би могли бити "инвалиди" новог доба

 
Родитељи су скроз побркали значење васпитања и љубави према детету

Верујемо да никоме није у интересу да размази  своје дете у великој мери (иако многи и даље упорно терају по своме) па је резултат јако често управо супротно ономе што желимо од своје деце. Зато су данашња деца пуно размаженија од старијих генерација, а грешку наравно чине модерни родитељи који се често из петних жила труде да не буду као њихови родитељи. Познато вам је свима то, зар не?
Можда исти пример имате у својој породици или сте сведоци како то чине други родитељи чија су деца, приметно, пуно размаженија од ваше.
И то је јако важно питање јер иако је ствар размажене деце индивидуална ствар породице, када једно повуче друго добијемо заправо оно чему сведочимо – све је више размажене деце и све је више родитеља који то слепо негирају.
Пуно смо пута писали о овој и сличним темама и пуно су пута маме и тате такве теме коментарисали са забрињавајућим „што кога брига… Ја ћу своје дете намерно размазити… и баш је то евидентирано као проблем не сваке породице и сваког детета понаособ већ целих генерација и деце и родитеља који, како то политички коректно рећи, раде „инвалиде“ од своје деце. Чак и они који то чине несвесно.
А ово је заправо 10 типичних грешака које су толико својствене модерном родитељству, и уједно толико погрешне за квалитетно одрастање и квалитетан развој модерне деце. Јер на њима свет остаје па ако ћемо им од ране младости усадити утисак да им је све дозвољено, питање је на што ће личити будућност.
Чините ли стога и ви ове грешке, јер ако да – замислите се мало и схватите да је време да  престанете да их чините.
1. Подилазите им у кухињи
Ниједно дете не воли све, али кувати два-три јела само да задовољите свачију жељу, мало је рећи али је – сулудо. Бити толико на услузи сваки дан води само једном – до краја живота бићете роб њихових несталних жеља.
2. Облачите и  их иако су већ довољно самостални да то чине сами
Схватамо, живимо у убрзаним временима, али то не би смео да буде  разлог да мама и тата свом детету не дозвољавају мало више времена да се заиста самостално обуку. Деца с три година па и мање већ би требала бити самостално да се барем делимично обуку  сами. Та обична свакодневна радња њима би мора постати њихова и само њихов задатак.
3. Пуна услуга, а ништа задатака
Свако ко жели да зна  за што је све способно њихово дете дословно може пронаћи податке на сваком ћошку, али многе модерне родитеље то заправо не занима па зато својој деци не постављају баш никакве задатке. Резултат је стога све више кивних и преморених родитељи који апсолутно све раде уместо своје деце – односе тањире, перу руке, скупљају играчке и баш ништа не остављају деци као њихову одговорност. А да их мало запослите имали би пуно мање времена за екране.
4. Домаћи задатак није ваша ствар!
Колико се тога променило у односу на наше генерације сведоче управо питања учења и школе где родитељи јако често буду они који решавају дечје задатке. У реду је прегледати је, у реду је указати на грешке, али ту ваш задатак мора стати јер се деца јако брзо науче ослонити на вашу помоћ, а родитељи никако да схвате да је управо боље детету дозволити да чини своје грешке, па макар зарадили и јединицу. Тако ће пре схватити лекцију и  почети самостално да размишљају.
5. Њихови пријатељи исто нису ваша ствар
Данас је постало тако нормално да родитељи одређују с ким ће се њихово дете играти те како и где ће се играти да је на крају јако чудно што се исти ти родитељи чуде како се деца заправо уопште не знају да се играју. Познато? На први конфликт родитељи узимају ствар у своје руке не размишљајући да су свом детету тако пружили само једну поруку – ми ћемо увек решавати твоје проблеме само да тебе нитко не дира! Красно размишљање за будућност.
6. Дете не сме да падне
Нису само типични хеликоптер родитељи они који раде ову грешку – штите дете на све могуће начине (забранама) само да се дете никада и нигде не озледи. Наравно, никоме није драго ако дете падне, лупи се, сломи руку, али – родитељи драги – падови су саставни дио живота и ако дете не научи пасти никада, али никада неће стећи сигурност да преузме ризик и учини више од онога што чини. Такође једна не баш сјајана врлина ако желите да одгојити дете које ће стремити томе да једнога дана буде самостално и донекле успешно. О недостатку физичке активност модерне деце да и не говоримо.
7. На све начне избегавате да дијете покаже испад беса
Многи ће родитељи на прве нападе беса код детета прибећи заправо најгорим могућим методама – исте ће секунде детету дати оно што жели само да не вришти и не срамоти их у јавности.
И тако једина порука коју учите своје дијете јест то да ће у сваком тренутку добити баш све што пожеле. Такође врло „красна“ одлика размажене деце.
8. Награђујете их само материјалним стварима
Како ће дете упознати срећу, ако је једина срећа за коју знају – нова играчка и још један слаткиш. С временом ће једини подстицај да ваше дете уради нешто бити само обећање да ће, ако то уради, бити награђено. Материјалном наградом.
9. Стално их забављате
У реду је бити посвећен детету, али бити посвећен детету сваке секунде у дану – то је претеривање које води томе да ваше дете неће знати ништа да уради без ваше помоћи и вашег подстицаја. Односно, нећете им дати прилику да запосле своју машту, открију своју креативност и почну кончано критички да размишљају. Јер то су све одлике које имају успешна деца, она које родитељи нису размазили. Схватате ли ту поуку љубави према детету?
10 Деца вас искориштавају свакодневно
Ви њима дате љубав, на све им кажете „да“ и зато за награду добијете дете које искориштава – вас. Али ви само све дозволите свом детету, будите дивни према њима, и једнога дана ћете дана схватити колико сте погрешили.