Препричавање приче уз помоћ прстију

7 новембра, 2021

Препричавање приче је важно исто као и читање, оно сам помаже да боље разумемо причу. А када говоримо о деци предшколског и школског узраста препричавање нам помаже да видимо да ли је дете разумело причу и да ли може да прати ток радње која се у њој десила.

Визуелни елементи, односно илустрације у причи су битан детаљ уз помоћ којег дете може да дође до информација. На раном узрасту би требало дете подстаћи да уз помоћ илустрација препричају причу која им је прочитана или коју су прочитали.

Уз помоћ препричавања приче дете добија информацију да она има почетак, средину и крај. Радњу приче покрећу ликови који се у њој помињу, а они се налазе у неком простору/месту. Током читања можемо постављати детету кратка питања која се односе на ликове или радњу приче. Читање и препричавање је тражење смисла, извлачење поруке/поуке приче, јер уколико прочита само механички, прочитано неће имати никаквог смисла, а сама прича биће заборављена.

Када дете има потешкоћа са препричавањем можемо се послуђити методом препричавања уз помоћ прстију. Сваки прст треба да посети дете на један од главних делова приче које је прочитало или да их подстакне да се подсете у самој причи како би добили одговор.

Како би детету помогли у препричавању, можемо користити визуелни подсетник делова приче (слика изнад). Подсетник можемо одштампати и залепити на почетак свеске како би увек могло да се подсети на које делове треба да се фокусира и да запише.

Уколико ти се допада ова идеја и желиш да је примениш у свом раду можеш бесплатно преузети визуелни подсетник, на ћирилици и на латиници.

Download (PDF, 615KB)

Извор: Питајтедефектолога

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама