Prestanite da hvalite svoju decu za to što su pokorna!

7 maja, 2020

Roditelji se danas slažu sa tim da decu ne treba fizički kažnjavati. Međutim, imaju mnogo fleksibilniji stav kada je u pitanju poslušnost deteta. Jedan korisnik sajta Tumblr koji je na doktorskim studijama iz dečjeg razvoja, napisao je svoje mišljenje o tome na datom sajtu:

„Ne možemo nikada da rešimo problem nasilja nad decom u našem društvu ako ne odustanemo od ideje da je najgore što dete može da uradi – da bude neposlušno.

Toliko mnogo ljudi ne uspeva da razume baš ovu pojavu – žale se da borci za dečja prava treba da prestanu da se bave ‘besmislenim malim stvarima’ i da se brinu samo onda kada se desi ‘pravo nasilje’. Ova dva povoda su zapravo isto. Time što čuvamo ideju da su deca moralno obavezna da budu pokorna, dajemo legitimitet zlostavljanju. Time što produžavamo ideju da roditelji moraju da budu dominantni da bi ispunili svoje odgovornosti ohrabrujemo ih da budu nasilni.

Prestanite da hvalite svoju decu za to što su pokorna.

Prestanite da napominjete kako su „dobra“ kada se ne svađaju ili ne žale.

Prestanite da izjednačavate „poštovanje“ sa poslušnošću.

Prestanite da zovete svoje dete „lepo vaspitanim“ kada ono što zaista mislite je da ćute i traže što je manje moguće.

Umesto toga hvalite svoju decu zbog njihove dobrote i moralne snage koja dolazi iznutra. Primetite njihova dobra dela i nesebičnost.

Pokažite da se ponosite time što ona pomažu drugima. Ohrabrite ih kada preuzmu odgovornost. Podržite ih kada se usprotive.

Prestanite da hvalite roditelje zato što su dominantni. Prestanite da se divite što drže svoju decu na kratkom povocu, što mogu da ih ućutkaju jednom rečju, ili da ih uplaše pogledom. Prestanite da se oduševljavate kada se roditelji hvale svim načinima kojima drže decu pod kontrolom.

Umesto toga hvalite roditelje koji neguju dobre međuljudske odnose sa svojom decom. Recite im kako je sjajno kada ih vidite da izmame osmeh sa lica svoje dece. Primetite kako poštuju svoju decu, kako s njima pričaju kao sa ljudima. Ohrabrite ih u tome da provode vreme sa svojom decom i onda kada ih ne podučavaju, ispravljaju ili im naređuju. Primetite koja je hrabrost potrebna da priznaju kada pogreše.

Podržite ih kada ih drugi roditelji osuđuju jer nisu strogi vaspitači.“

Nakon toga je usledila diskusija. Jedna mama je iznela svoje mišljenje da deci treba dati slobodu, ali ih i treba učiti da poštuju pravila kako bi bila funkcionalni članovi društva. A do toga se ne dolazi time što „mama zna najbolje“.

Svako misli da radi najbolje kada je vaspitanje njegovog deteta u pitanju. Činjenica je da je biti roditelj uloga u kojoj ćete sigurno napraviti greške. Ali dok god ste svesni da ih pravite i želite svom detetu najbolje poštujući njegove kapacitete i integritet, na dobrom ste putu.

Prevela i priredila: Maria Milojković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama