Превремено рођенa беба – последице по физички и ментални развој

Већина превремено рођене деце ће се развијати као и њихови вршњаци. Али, што је дете рођено раније у односу на термин, већа је вероватноћа да ће бити одређених развојних проблема.

Foto: Canva

Већина беба су тзв. предтерминске бебе, рођене од 34.-36. недеље. Органи су им, углавном, добро развијени, али у мозгу се дешава још пуно промена. Ове бебе имају врло мали ризик за проблеме са плућима и неуроразвојне потешкоће у поређењу са децом рођеном у термину. Након рођења могу остати дуже у болници због праћења исхране и усклађивања сисања, дисања и гутања.

Екстремно незрела превремено рођена деца, пре 28. недеље и са телесном масом испод 1000г, имају највећи ризик за неуроразвојне проблеме. Ризик се повећава ако током боравка у неонаталној интензивној нези наступе разне компликације на органима и органским системима.

Развој говора

Већина превремено рођене деце има нормално развијен говор, мада код неких може бити кашњења. Могу да имају више проблема са изговором и разумевањем говора у односу на децу рођену у термину. Проблеми са говором некада могу указивати на постојање удружених проблема, као што су проблеми са слухом, мишљењем и учењем.

Физички развој

Већина превремено рођене деце има уредан физички и моторни развој, мада нека деца могу бити нижа и мање телесне масе у односу на вршњаке.

Око 40% веома незрелих беба има благу моторну слабост. Она укључује и проблеме:

  • фине моторике – нпр. држање оловке
  • планирања – нпр. прескакање препрека
  • визуелно-моторне координације – нпр. пресликавање облика
  • сензомоторних вештина – нпр. подизање пуне чаше без просипања около

Неке превремено рођене бебе имају церебралну парализу. Ризик за церебралну парализу је већи код екстремно незрелих превремено рођених беба и оних које су биле јако болесне током боравка у одељењима неонаталне интензвне неге.

Развој сензоријума: слух, вид, сензорна осетљивост

Већина превремено рођене деце има типичне проблеме са слухом, видом и сензорном осетљивошћу.

У односу на терминске бебе, превремено рођене бебе могу имати теже или лакше оштећење слуха, али врло мали број има толико велико оштећење да захтевају употребу слушног апарата или кохлеарног импланта. Већини беба се испита слух док још бораве у болници, тако да се већина проблема још тад открије. Неки се дијагностикују касније, али је врло важно открити их на време јер је слух неопходан за развој говора, социјалних вештина и комуникације.

Превремено рођене бебе чешће имају поремећај вида у односу на вршњаке рођене у термину. Код њих могу да се јаве далековидост, кратковидост, разрокост (страбизам), контрастна осетљивост или проблем дубинске перцепције. Најтежи проблеми се открију још у болници. Веома незреле бебе се рано испитују, што омогућава третман у првим месецима живота.

Неки родитељи кажу да њихова превремено рођена деца показују сензорну осетљивост, као што је наглашена осетљивост на јаче звуке или различите материјале. Неке бебе не воле да било шта ставе у уста и имају проблем са храњењем. Могу да имају и смањен праг за бол.

Развој мишљења и учења

Већина превремено рођених беба има типичан развој у области мишљења и учења и нема никаквих проблема током школовања. Мали број ће имати оштећење мишљења и учења. На пример, могу имати проблем са читањем, планирањем и испуњавањем обавеза. Некада родитељи ништа не примете док дете не крене у школу, када схвате да им у школи треба додатна подршка.

Социјални и емоционални развој

Већина превремено рођене деце има уобичајен социјални и емоционални развој, мада њихово понашање може да одступа од понашања вршњака рођених у термину. На пример, превремено рођене бебе у првој години живота мање желе интеракцију са другима у односу на терминске бебе. Често могу да изгледају одсутно да би избегле преплављеност стимулусима из спољне средине и брже постају иритабилне. Како постају зрелије, мењају се. Зато је важно научити „говор тела“ превремено рођених беба чиме ће родитељи знати када беба захтева стимулацију и интеракцију, а када жели да стану.

Ако дете има „социјалне и емоционалне проблеме“, то значи да се не уклапа добро у своју средину, вршњачку групу, не поштује правила. Већина деце има нападе беса, узнемири се и жели да помера границе које су поставили родитељи. Превремено рођена деца чешће имају проблем да савладају и изборе се са својим осећањима. Тешко им је да се смире, да једу добро и спавају добро. Неки могу да имају мањак самопоуздања и проблем са склапањем пријатељства.

Превремено рођена деца имају чешће него деца рођена у термину поремећај пажње (АДХД), неки од поремећаја из спектра аутизма (ПСА), анксиозност или депресију, али се они и даље ретко јављају.

Превод: Др Тања Милошевић

Извор: Raising children