Прича о човеку који је отишао код мудраца по савет…

Свако од нас понекад је заробљен у зачараном кругу празне свакодневице, патње, мучних односа и оптерећујућих обавеза и свакоме је понекад потребно мало мудрости да свој живот врати на прави пут.
Човек је питао мудраца – како да изађем из зачараног круга празне свакодневице у којој нема ни љубави ни среће?
Мудрац му је одговорио – из круга можеш изаћи само на оном месту где се спајају почетак и крај!
Човјек се дубоко замислио и кренуо у потрагу за местом гдје се небо спаја са земљом, али хоризонт је увек био на истој удаљености. Уморан од свега, сео је на обалу океана, мислећи да је стигао до краја света. јечи мудраца одзвањале су му у глави.
Дуго је седео на обали посматрајући сунце и облаке, а ноћу месец и звезде и коначно је видео своју прошлост и будућност како се стапају у садашњем тренутку и обликују његов живот.
Знао је одговор. Не постоји место на свету где се почеци спајају с крајевима, али на сваком месту крај се улива у нови почетак у једном одређеном тренутку.
 

Поново је потражио старца који га је упутио ка хоризонту, одлучан у намери да овлада временом и сазна у ком тренутку може да се ослободи лоше среће.
Човек је питао мудраца – сада знам где се спајају почетак и крај, шта треба да радим?
Мудрац је одговорио:
Ако је твоја прошлост испуњена патњом, сачекај тренутак кад сунце на хоризонту крене да се пење и тада остави сву патњу иза себе.
Ако си у прошлости био роб лоших навика, сачекај да сунце крене да се пење и у наредна три дана ради само оно што желиш да радиш до краја живота.
Ако је твоја прошлост испуњена мучним односима, тада потражи неке нове људе и крени с њима у своју будућност, а све остале остави иза себе и не гледај уназад.
Ако у твом животу није било радости, тада уради било шта што ће те учинити срећним, колико год да је то мала ствар, она ће се проширити на целу твоју будућност.
Ако у твом животу није било љубави, у том тренутку с чежњом погледај у сунце и срешћеш љубав свог живота.
Човек се захвалио и отишао својим путем. Никада више није посетио мудраца.
Нека ваше старе муке остану иза вас, понесите само оно чиме желите да испуните своју будућност. Ако то урадите, срешћете љубав свог живота!
Барем тако каже стара легенда о човеку и мудрацу.
Извор: http://www.balkanspress.com/