Prijemni ispiti na fakultetima pokazali da đaci sa svim peticama često ne opravdaju uspeh iz škole

17 jula, 2020

Najbolji učenici, koji u sva četiri razreda srednje škole imaju sve petice, što im prilikom upisa na fakultet donosi maksimalnih 40 bodova, na prijemnom ispitu često ne opravdaju blistave ocene. Samo retki vukovci na prijemnom osvoje maksimalnih 60 poena, a nije malo ni onih koji ostaju ispod crte i upisuju samofinansirajuće studije.

Foto: Canva

Ima i onih koji iz srednje škole donesu sve petice, ali na proveri znanja osvoje – nula poena. To se ove godine dogodilo na Fakultetu organizacionih nauka, gde su čak četiri vukovca na prijemnom ostala bez ijednog boda.

– Kod nas se prijavilo 375 vukovaca. Među njima je 12 odsto onih koji su imali manje od 30 odsto urađenog prijemnog, a samo njih 37 odsto je opravdalo ocene iz srednje škole – kaže nam prof. dr Milan Martić, predsednik Saveta FON.

Svetli primeri su, ističe on, đaci iz Desete gimnazije, zatim iz “Mihajla Pupina” i iz kruševačke gimnazije, dok su se najlošije pokazala deca iz vranjske gimnazije “Bora Stanković”, jer je od 10 vukovaca samo troje opravdalo bodove iz srednje škole.

Odlikaši se nisu proslavili ni na prijemnom ispitu na Medicinskom fakultetu, gde čak 38 vukovaca nije položilo prijemni ispit, a najslabiji od njih imao je samo šest bodova iz biologije i hemije od mogućih 60. Bilo je i onih koji su osvojili nešto više bodova iz ova dva predmeta – po 14, 15, 16… To je nedopustivo mali broj s obzirom na to da su iz tih predmeta u srednjoj školi imali sve petice.

Uloga dražavne mature

Prosvetne vlasti smatraju da će uvođenje državne mature za srednjoškolce, planirano za 2022. godinu, potisnuti nedostatke sadašnjeg učenja za ocene, te da će ta matura omogućiti da znanje dođe do izražaja. Međutim, dekani visokoškolskih ustanova smatraju da će i tada biti neophodna dodatna provera znanja, te da prijemne ispite ne treba ukidati.

Muke sa znanjem na prijemnom imaju vukovci i na Ekonomskom fakultetu.

– Već godinama postoji taj problem, vukovci su sve slabiji, pa maturanti sa svim peticama ne uspeju da se upišu na budžet – kaže nam prof. dr Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta.

Đaci koji su vrlodobri, kako kaže Boričić, pokažu dobre rezultate na prijemnom i uspevaju da dohvate plasman koji podrazumeva studije o trošku države.

– Prijemni ispiti su zato važni jer pružaju šansu učenicima koji nisu vukovci da pokažu znanje. Otud je i odnos bodova prilikom upisa – 40 bodova iz škole i 60 poena sa prijemnog. On garantuje upis onima koji pokažu znanje – smatra prof. Boričić.

Na Poljoprivrednom fakultetu ove godine prijavilo se više vukovaca nego obično i, kako kaže dekan prof. dr Dušan Živković, svi su se upisali na budžet.

– Prijemni kod nas nije previše težak, jer želimo da privučemo što više kandidata – naglašava prof. Živković.

Foto N.Skenderija
On, međutim, naglašava i da dobre rezultate postižu i deca sa vrlodobrim ili dobrim uspehom, a posebno ističe da brucoši koji se upišu iz slabijih škola, kao što su poljoprivredena ili veterinarska, tokom studija pokažu veoma dobre rezultate.

Zašto petice iz knjižice ne prati i znanje na najvišem nivou, pitali smo Aleksandra Markova iz Foruma beogradskih gimnazija.Vukova diploma je devalvirana. Sve je prisutnije osipanje znanja, favorizuju se ocene. Roditelji pritiskaju nastavnike koji idu linijom manjeg otpora i daju veće ocene, kako bi izbegli probleme poput prosvetne inspekcije ili pritiske direktora – pojašnjava Markov. Pitanje je, kaže on, da li su nam ocene neophodne i da li bi možda trebalo promeniti sistem ocenjivanja.

Izvor: Novosti

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama