Ucena sindikata: Sutra kolektivni ugovor ili obustavljamo pregovore

15 aprila, 2015

 
Ako ministar prosvete, Srđan Verbić, ne ponudi sutra sindikatima u štrajku potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora, pregovori se obustavljaju, školska godina neće biti završena, a neće biti ni pripreme završnih ispita, poručuje za „Alo!“ Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS). Sindikat je pozvao ministra da se „dozove pameti“ i ponudi SRPS-u i USPRS-u potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora.
STRAJK-PROSVETARA-18-1703-2_620x0– Ukoliko se ne potpiše kolektivni ugovor, najpre ćemo podneti tužbu sudu, a zatim ćemo organizovati i proteste. Verujem da će nam se pridružiti i deo radnika koji nije u štrajku – naglasio je Brajković. On je dodao da će prosvetari, ako dobiju kolektivni ugovor, godinu lagano privesti kraju, dok će u suprotnom odbiti da zaključe ocene, a neće držati ni pripreme završnih ispita.
Sindikat je podsetio da Verbić još od 27. januara krši zakon, ucenjujući sindikate u štrajku izlaskom iz štrajka, iako mu je Vlada još 27. januara naložila da potpiše dogovoreni posebni kolektivni ugovor sa svim reprezentativnim sindikatima prosvete. SRPS će svoje pravo tražiti svim pravnim sredstvima, uključujući i tužbe i krivične prijave.
– O prekidu štrajka zasad nema ni govora, već se razmišlja o daljoj radikalizaciji štrajka. Odluku o tome SRPS će doneti početkom iduće nedelje – zaključuje Sindikat.
I Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) upozorava da će radnici, u slučaju da se ne potpiše kolektivni ugovor, biti razočarani i ljuti, te će u skladu s tim uslediti i reakcija.
– Razlike nisu nepremostive. Mi samo tražimo da nam se do kraja godine isplati jedna plata kako bi se koliko-toliko nadoknadilo smanjenje plata zbog ušteda u javnom sektoru. U međuvremenu, zbog toga što ministar odbija da potpiše kolektivni ugovor, obratili smo se advokatima, međunarodnim organizacijama, kao i Ministarstvu rada – poručila je Jankovićeva.
Izvor: Alo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


12 komentara na "Ucena sindikata: Sutra kolektivni ugovor ili obustavljamo pregovore

 1. branka kaže:

  Ma , kakav štrajk, kakva radikalizacija! Sindikati lažiraju podatke. Štrajk se urušio, još je ostalo nekoliko jahaša apokalipse koji najavljuju sve i svašta, a nemaju vojsku iza sebe! Ministarstvo to zna jer ima podatke sa terena!

  1. Prosvetar kaže:

   Branka štrajk se nije urušio, nego ste Vi jedan ubačeni element koji stalni ovde piše i koji je protiv štrajka. Ako Vam je dobro radite i ćutite.
   Ministarstva lažira podatke i dve škole u Srbiji da štarjku je problem, jer je to oko 100 nastvanika. Ovde i dalje još puno škola štrajkuje.

 2. Zorica kaže:

  Kada su advokati strajkovali bilo ih je ukupno do 8hiljada i to je drzavi bilo bitno,a kada strajkuje 50 hiljada prosvetnih radnika to nije bitno ni vladi,ni ministru,ni roditeljima….. NIKOME!!!
  E TO SE ZOVE SRAMOTA!
  Branka,da nismo toliko odgovorni i posveceni poslu i da nas je manje sve bi bilo drugacije,ovako se ogromna trecina bori za sve i NECE POSUSTATI!
  ZATO SE PRIDRUZITE SVI BAR NA TRI DANA!

 3. branka kaže:

  Prosvetaru, štrajk je gotov odavno, to je svima jasno.Ovo što se dešava to nema veze sa štrajkom, to su sasvim drugi motivi, pa i same sindikalne vođe su odustali od prvobitnih zahteva. Sad traže da se potpiše PKU i da se ne smanjuje plata. Da nije smešno,bilo bi tužno!

  1. Anonimni kaže:

   Srećna sam što vas ne poznajem.

  2. Prosvetar kaže:

   Kad bude straj gotov ima ko da nas obavesti, a ne Vi Branka. Gledajte svoj posao i cutite, jer se vidi kakav ste covek. To sto Vi pricate su Vase gluposti.

 4. mmmmm kaže:

  Aman prosvetaru vise daj otkaz i ostavi decu da zive na miru od tebe i tvoje negativne energije.

  1. Prosvetar kaže:

   Ja nemam razloga da dajem otkaz i mi prosvetari borimo se za svoja prava u drustvu.

 5. Prosvetarka kaže:

  Branka,
  ovaj portal posecuju prosvetni radnici. Kome se vi obracate? Evo u mojoj skoli i dalje svi strajkuju i niko ne smatra da je strajk odavno gotov. Uzalud trosite svoje vreme.

  1. branka kaže:

   Prosvetarko,
   Želim samo da vam kažem, ja ne gubim vreme, mislim u svakom trenutku svojom glavom. priupitajte se u šta ste vi potrošili ovih pet meseci, na šta su vam ličili časovi od 30min, ko to vama manipuliše uz sopstveno odobrenje…Možda će vam jednog dana biti jasnije zbog čega su su vaši sindiklni predstavnici produžili štrajk i neistinito vas obaveštavali o broju škola koje su bile u štrajku. Pozdrav

 6. vršac kaže:

  Ova Branka mora da je Šuvakov glavom i bradom…

 7. branka kaže:

  Poštovani štrajkači i svi koji se tako osećate. Nemam nameru da vam se pravdam za svoje izrečene stavove jer i dalje stojim iza njih na čvrstim osnovama. Štrajk je od samog početka besmislen zbog nerealnih zahteva, Posebna je priča kako ste se upecali na primamljivu priču vaših idejnih vođa koji vas dovedoše do trenutka kad bi se zadovoljili i ministrovom ponudom da vam se više ne smanjuje plata, da nadoknadite izgubljeno gradivo. Pitate li se, šta bi sa prvobitnim zahtevima od kojih se -kako su sve vreme govorile vaše vođe – ni po koju cenu ne odustaje? Bilo bi poštenije da priznate neuspeh, nego da se traljavo branite i pokušavate začepiti usta neistomišljenicima,ma ko oni bili, JER VI STE PROFESORI!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama