Prof. Bojanin: Današnja deca nisu navikla da nešto ne može. Sad je prilika da im se objasni!

Na Fejzbuk strani Centra za logopediju i ranu intervenciju Dr Nestorov objavljen je zanimljiv pogled na trenutnu situaciju iz ugla prof. dr Svetomira Bojanina. Evo šta on kaže:

Današnja deca nisu navikla da nešto nema ili da ne može.

Svako odlaganje zadovoljstva je pozitivan vaspitni čin i biće korisno deci u životu. Dete mora da zna i za NE i za DA od prvih dana života. SADA JE PRILIKA DA IM SE TO OBJASNI!

Ne vaspitava se rečima, već delima.

Nikada na internetu i u knjižarama nije bilo više “kakopedija” (kako ovo, kako ono, zašto ovo…) i udžbenika iz popularne dečje psihologije, a roditelji nikada nisu bili u većoj dilemi kako treba da vaspitavaju decu. Ako se držite uputstava i recepata za vaspitanje, vaš trud je uzaludan. NE VASPITAVA SE REČIMA, VEĆ DELIMA!

Ne oslanjajte se na mašine i ne umećite ih između sebe i deteta

Danas su popularni časovi preko kompjutera. Sad imaju i časovi govora za decu preko interneta i oni sigurno nisu štetni, ali nisu ni neophodni. U ovoj situaciji je korisnije da dete sluša prirodan glas roditelja i prirodan izgovor dok roditelji komuniciraju sa decom, dok se igraju, dok nazivaju njihove igračke, njihove ljutnje. Važno je da decu i jedni druge obuhvatimo ljudskim glasom. NE OSLANJAJTE SE NA MAŠINE I NEMOJTE IH UMETATI IZMEĐU VAS I DECE. Biće vremena za stručnjake, jer neće ovo trajati predugo.

Igra je najvažnija aktivnost dece

Kroz igru upoznaju i otkrivaju život, ali i traže saradnike za tu svoju igru. Treba živeti sa decom i igrati se sa njima. Koliko se igrati sa decom? Igrajte se koliko i vi uživate u tome, a ne na silu ili po rasporedu. Ipak, budite više jedni sa drugima, a manje sa kompjuterima i telefonima. Treba znati da dete raste iz sebe, a mi samo pomažemo.

Koronu ćemo zaustaviti samo ako budemo živeli SA DECOM

I ako budemo razgovarali i ako naviknemo da budemo sami sa sobom i sa svojim porodicama. Ne treba decu da zastrašujemo, nego da ih naučimo kako da se ponašaju u ovakvim situacijama. Danas su stres i depresija postale vodeće dijagnoze u psihijatriji, a još kao mlad lekar sam spoznao veliku istinu da stres ne leče psihijatar i lekovi, već ljudi, porodica i prijatelji.

Prof. dr Svetomir Bojanin