Вања Грбић: Родитељи дају деци смартфон под изговором “да могу да га чујем да је безбедно”

Скоро свако дете у Србији има смартфон. Деца развијају само „палчеве и кажипрсте“, али истовремено чак 96 одсто деце има криву кичму и равна стопала, алармирајући су подаци које је пре неколико година изнео прослављени одбојкаш и некадашњи репрезентативац Владимир Вања Грбић.

Он је, поред осталог, оценио и да је ауторитет учитеља и професора до те мере урушен да се поставља питање какво смо ми друштво.

Коментаришући чињеницу да скоро свако дете у Србији има смартфон, Грбић каже да се бави решавањем последица технологије код деце од малих ногу.

– Под изговором „дам детету телефон да могу да га чујем да је безбедно“ нема потребе да се узме ајфон или најновији самсунг, то је већ ствар престижа – сматра Грбић и додаје да су деца почела да развијају само палчеве и кажипрсте.

Сматра да је еволуција кренула у врло погрешном смеру, истичући да “96 одсто деце има криву кичму и равна стопала”.

– Ауторитет учитеља је до те мере срушен да они не могу да прекоре дете, да подигну глас, нити било шта друго. Колико је снимака где дете малтретира професора – каже Грбић и додаје да ако професор није ауторитет у школи, а родитељ у кући, “какво је онда то друштво”.

Каже да се неке ствари не могу избећи, јер технологија иде у смеру у ком иде, али да ће, ако деца виде да смо ми стално на телефону, онда и она бити.

– Огромна је одговорност да си некоме узор. Ја сам свестан да ће много деце гледати и угледати се на оно што ја радим – каже он.

Истиче да живи по принципима, јер неки принципи не застаревају никад.

– Морате пратити оно што је праведно, морате се водити увек истином и морате бити свесни да не почиње све са вама и не завршава се све са вама – каже Грбић.

Коментаришући стање у спорту у Србији, каже да је спорт у озбиљној кризи и то не само због новца.

– Спорт је у Србији социјална категорија – сматра Грбић.

Извор: Н1