Проф. др Анђелковић: Грип је могуће победити једним, свима познатим леком

17 фебруара, 2019

У јеку епидемије грипа у Србији, када се свакодневно повећава број оболелих и умрлих од компликација ове болести, просто је невероватно да нико од врхунских стручњака – епидемиолога, инфектолога и других лекара клиничара чије су клинике препуне оболелих на респираторима, није до сада указао на праву превенцију и лечење.

Грип је могуће победити једним леком, свима познатим витамином Д3, који има значајно имуномодулирајиће дејство – доводи до равнотеже имунитета ка нормали. Као Д хормон, има снажан ефекат стварања природног имунитета, који омогућава заштиту и лечење од многих вирусних и бактеријских инфекција без антибиотика, укључујући и туберкулозу.

Скорашње студије у Европи и Америци показале су да особе које су узимале високе дозе витамина Д3, до 50.000 IU дневно, нису оболевале од грипа, и поред тога што су биле у контакту са оболелима, нити су код њих забележене неке нежељене реакције. Због тога се данас у тим земљама високе дозе витамина Д3 примењују у превенцији, пре и у току епидемија, јер су многе студије доказале да се грип чешће јавља код особа са дефицитом витамина Д3, и да је њихова смртност од грипа знатно већа.

Наш циљ у превенцији и лечењу грипа је да знатно подигнемо ниво витамина Д3 у крви, а то је могуће само применом високих доза. Оне се могу узимати на следећи начин:

* Предшколска деца до пет година 1.200 IU дневно ради превенције

* Одрасле особе без обзира на године живота од 2.000 до 4.000 IU дневно

* Особе које су у контакту са оболелима или имају симптоме грипа од 10.000 до 50.000 IU дневно

Пре њихове примене потребно је утврдити да ли постоје контраиндикације (камен у бубрегу, повишена концентрација калцијума у серуму, или болест паратироидне жезде). Потребно је, такође, одредити почетни ниво витамина Д3 у крви.

Терапију високим дозама треба спроводити у сарадњи са лекаром, који ће вас пратити у смислу могућих компликација, које су екстремно ретке. Али није излишно поменути и то да данашња медицина препоручује витамин Д3 у дози од 800 до 1.200 IU за превенцију остеопорозе, док су високе дозе означене као ризичне, што апсолутно није доказано. Заправо, нема препоруке за високе дозе, иако се само њима може деловати на гене који регулишу стварање антибактеријских и имунорегулаторних супстанци у организму.

Фебруар најкритичнији

Постоје два разлога зашто се грип јавља у зимским месецима: вирус грипа је неотпоран на топлоту и не може да опстане у влажној средини, па се због тога јавља у сувим и хладним зимским данима, а болест настаје највише током фебруара, када је концентрација витамина Д3 у крви најнижа. Други разлог је што у току зимских месеци, од октобра до марта, наш организам не ствара витамин Д3, и зато је неопходно да га уносимо кроз суплементе.

Аутор: Проф. др Зоран Анђелковић

Више на: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама