Prof. dr Bojanin: Duševni mir ćete imati samo ako je to što radite za vas lepo, časno.

14 oktobra, 2017

Jedan otac je sinu, koji je loše učio, rekao da će mu kupiti bicikl ako postigne odličan uspeh na kraju školske godine. Dečak nije bio odličan na kraju, nego vrlodobar. Dete sada očekuje bicikl, uzbuđeno svim svojim subjektivitetom, a otac bi da sazna od stručnjaka šta bi tu bilo „pravedno i pedagoški ispravno“, očigledno precenjujući kompetencije stručnog lica, iza koga bi u stvari da se sakrije pred deteom, ako to slučajno ne ispadne dobro. Rekao sam mu da ne znam odgovor: da tu nauka nema šta da kaže, da je sve dobro kako uradi, ako to što čini nečini iz neke predrasude ili teorije nego iz srca (subjektiviteta) u saglasju sa sobom samim. Duševni mir ćete imati samo onda ako je to što radite za vas lepo, časno i kreativno. To naša intima zahteva od nas. Ako nije lepo i časno za vas to što činite, nećete biti zadovoljni životom. Pri tom se u čoveku rađa nemir kojem obično ne znamo razlog.
Prof. dr Svetomir Bojanin, neuropsihijatar, govori za Geopolitiku

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Prof. dr Bojanin: Duševni mir ćete imati samo ako je to što radite za vas lepo, časno.

 1. Mira Milosevic kaže:

  Neznanje je nas najveci usud. Nikada vise nauke, a manje znanja, nikada vise psihologa, psihijatara, psihoterapeuta i ostalih strucnjaka, a vise bolesti duse
  Zasto ?
  Zatrpani smo povrsnim i delimicnim znanjima, da ne znamo puta.
  Upali smo u zamku zvanicne pedagogije, kada smo, pre skoro tri decenije, stap zamenili sargarepom i poceli da uslovljavamo dete. Tog malog- velikog coveka, da bi nesto uradilo, ucilo, pojelo. Naravno, za cinjenje, sledi obecana nagrada. U takvim okolnostima , dete naslojava zdravu emociju radosti, a za posledicu ima pohlepnu, interesnu svest. Nije li pohlepa, najveca bolest savremenog coveka. Nije li pohlepan, nasilan, emocionalno neosetljiv, nezahvalan, gospodar svima. A kako takav da bude u Dobroti i Ljubavi, kada nije u radosti, bez koje, imalo ziva dusa, ne moze. Ima samo radost od dobijanja i pustu neutoljivu glad za materijalnim.
  Oduzimanjem sargarepe iliti nagrade i drugim oblicima kazne, detetu naslojavamo zdravu ljutnju do besa i gneva, Rezultate zivimo, jer’dnevno slusamo o nasilju, sto u porodici, sto u skoli, u celom drustvu.
  Stihijno smo prezastitili dete od rada, reda, zivota, stihijno i nekriticki ga stavili pred ekran.
  Za posledicu imamo lenjo, nesvesno i ustraseno dete.
  Na kraju, umorili ga praznom pricom, jer nam drugo nista nije ostalo.
  Dakle, od nase dece , u neznanju smo napravili gresnike na pqagu zivota.
  Agresivne, lenje, pohlepne, ustrasene, nezahvalne i zavidne, Bez radosti, bez zelje i volje za zivotom.A takvih je sve vise.
  Prema tome” duzno postovanje Prof. Bojaninu, ali….ovde se ne postavlja pitanje ” sta je pravedno i pedagoski ispravno”, jer je otac u neznanju napravio pocetnu gresku i uslovio svog sina. Sada trazi odgovor, kako da izleci posledicu, jer je u strahu, sta moze da mu se desi, ako ne ispuni obecanje. A dobro znamo sta se sve desava, crne hronike nas uredno obavestavaju o tome.
  Ovde ne pomazu prazne reci, kako nesrecni otac, treba da ” to sto cini, ne cini iz neke predrasude, nego iz srca, u saglasju sa sobnm samim”… i samo onda, ako je to sto radi, za njega lepo, casno i kreativno.
  Tako sto niti zna, niti mu je posle ovakve preporuke, ista jasno.
  Ima muku i to veliku, koja se resava uspostavljanjem jasnih pravila zivota i zdravih emocinalnih odnosa u porodici. Sve po modelu IZVORNOG VASPITANJA Prof. Milice Novkovic, koja je u svom visedecenijskom radu naucno dokazala, da je pet, gore navedenih vaspitnih modela, planetarno razorilo mentalno i emocionalno bice malog-velikog coveka. Od bica do nebica.
  Sta nam je ciniti, dok zvanicnici ne ukinu sargarepu i oduzimanje iste ?Da sledimo ovo, nije pretenciozno ako kazem, veliko znanje, da ga primenimo u svom domu, pa kada se promena desi na individualnom planu, desice se i u drustvu.
  Ako toga ne bude, slede nam scenariji vec vidjeni na zapadu, a to je bezumno masovno nasilje koje se tabletama i lepom reci, ne da leciti, vec konkretnim merama, koje krepe i dusu i telo. Merama koje nepogresivo vode u duhovni rast i preporod.
  Dakle, postovani profesore, ova nauka ima sta da kaze, pa ko voli, da izvoli.

  1. Jole kaže:

   Ja sam mislio da su ovde besplatne reklame u komentarima zabranjene.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama