Prof. Trninić Pjević: Odlaganje trudnoće znači i smanjivanje rezervi i kvaliteta preostalih jajnih ćelija

oktobar 15, 2023

Prof. dr Aleksandra Trninić Pjević, profesor na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu i ginekolog na Klinici za ginekologiju i akušerstvo na KC Vojvodini, govorila je o najčešćim greškama zbog kojih sve veći broj parova ima problem sa začećem.

Foto: Ferona

Statistika kaže da se, samo u Srbiji, oko 400.000 parova bori sa neplodnošću. Faktori su brojni, a doktorka Trninić Pjević izvojila je četiri greške koje imaju najveći uticaj.

“Prva greška je odlaganje trudnoće. Odlaganjem trudnoće smanjuje se rezerva jajnih ćelija ali i kvalitet onih jajnih ćelija koje su preostale. Samim tim je i postupkom vantelesne oplodnje i uz pomoć subspecijalista kasnije tu trudnoću teže ostvariti.” – objasnila je prof. Trninić Pjević.

Sigurno sami znate nekog ili znate nekog ko zna nekog ko je bez ikakvih problema začeo i rodio u kasnim tridesetim ili čak četrdesetim. Da se dete rodilo zdravo i dobilo visoku ocenu. Ovo, naravno, nije ništa neobično, ali ne menja činjenicu da se šanse za pojavu bilo kakvog problema, što u ostvarivanju trudnoće, što u održavanju, pa i po pitanju zdravlja deteta – povećavaju s godinama.

“Druga greška bi bila odlaganje dolaska kod lekara, kod nekog ko se bavi postupcima asistirane reprodukcije.” – kazala je ova doktorka.

Kao treću grešku navodi i često menjanje klinika u kojima mladi parovi pokušavaju da reše svoj problem.

“Iskustvo i eventualno neuspešan ishod jednog postupka ne nosi novo saznanje koje može da bude iskorišćeno u narednom postupku.” – objašnjava prof. Trninić Pjević.

Ona na spisak dodaje još jednu veliku grešku, a to je pravljenje velikih pauza između dva postupka vantelesne oplodnje. Kako objašnjava, te pauze, sa aspekta fizičkog oporavka nisu neophodne, a mogu se razumeti ako su mladim parovima potrebne sa psihičke strane, da sakupe novu energiju za naredni pokušaj.

“Ipak, treba da imamo na umu da te pauze opet doprinose nepotrebnom gubljenju vremena, ali i rezervi jajnih ćelija.” – tvrdi doktorka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama