Profesor u Masačusetsu sastavio je najkraći test inteligencije koji sadrži samo tri pitanja

Profesor sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu Šejn Frederik sastavio je najkraći test inteligencije, koji sadrži samo tri pitanja, piše britanski tabloid „Miror“.

Ističe se da je test napravljen još 2005. godine, kako bi se proverila kognitivna sposobnost, ali je tek sada objavljen na internetu.

Novi test uključuje sledeća pitanja:

1) Lopta i reket za tenis zajedno koštaju 1 dolar i 10 centi. Reket je skuplji od lopte za jedan dolar. Koliko košta lopta?

2) Pet mašina u fabrici tekstila proizvede pet stvari za pet minuta. Za koliko minuta će 100 mašina napraviti 100 stvari?

3) Na jezeru rastu lokvanji. Svaki dan se njihov broj udvostručuje. Poznato je da će lokvanj u potpunosti prekriti čitavu površinu jezera za 48 dana. Koliko dana je potrebno lokvanju da pokrije polovinu jezera?

Naučnik je takođe sproveo eksperiment u kome je učestvovalo tri hiljade ljudi iz različitih oblasti i sa različitim nivoom obrazovanja. Na kraju je samo 17 odsto učesnika tačno odgovorilo na pitanja.

Profesor ističe da se test čini lakim na prvi pogled i da ga je lako razumeti, ali u cilju tačnog rešenja — najvažnije je izbeći odgovor koji nam prvi pada na pamet.

Tačne odgovore pogledajte OVDE

Izvor: Sputnjik