Професорка математике: На које области мали матуранти треба посебно да обрате пажњу (И ПРИМЕРИ ТЕСТОВА)

1 марта, 2022

Завршни испит за крај основног образовања први је велики испит са којим се основци сусрећу у свом дотадашњем школовању. Ученици би требало да га схвате као изазов за који се треба добро припремити, али који ће, без сумње, савладати.

Како вежбати задатке из математике

У претходном тексту говорили смо о саветима за припрему завршног испита који се могу применити на све предмете, а сада ћемо се на почетку осврнути на специфичности у усвајању наставних садржаја из математике.

Снежана Богићевић, наставница математике у београдској Основној школи „Јован Дучић” указала нам је на неколико битних чинилаца добре припреме:

1. Када је реч о математици, важно је да ученици обнове досадашња знања, посебно водећи рачуна о градиву из области геометрије.

2. После усвајања појмова и образаца, требало би приступити поступном решавању задатака одређене теме – најпре основног, затим средњег и на крају напредног нивоа знања, а потом прећи на наредну тему.

3. Решавање текстуалних задатака обично захтева веће ангажовање ђака. Уз пажљиво читање задатка, треба формулисати питање својим речима, односно увидети шта се заправо тражи, а затим навести све податке који су дати. Ако је могуће, требало би графички представити ситуацију. Пожељно је да ученици рашчлане проблем на више мањих делова и размисле које кораке треба предузети да се дође до решења.

4. Задатке на испиту са налогом да се прикаже поступак рада потребно је поступно решавати. Са истом пажњом треба приступити изради такозваних лаких задатака како би се избегле грешке. Ови задаци су на први поглед мање изазовни, па ту опада концентрација и заправо расте могућност да се погреши.

Foto: Canva

Дигитални садржаји су одлична допуна штампаним збиркама

Дигиталне технологије, без сумње, имају кључну улогу у процесу наставе, учења, али и вредновања постигнућа ученика у систему образовања 21. века. Стога не треба да чуди што су наставници и ученици све више наклоњени дигиталним уџбеницима – савременом наставном средству које, уз комбинацију са традиционалним штампаним уџбеником, омогућава да усвојено знање буде ефикасније и трајније.

Према речима Маје Младеновић, наставнице биологије у Основној школи „Десанка Максимовић” у Ваљеву, иновативна настава свакако подразумева коришћење дигиталних садржаја, првенствено зато што је ученицима неопходно савремено окружење у школи.

– Дигитални уџбеник је најсвеобухватнији образовни садржај и најбоља надградња штампаном уџбенику. Богатство мултимедијалних садржаја на www.eucionica.rs омогућава аудитивно-визуелни начин усвајања знања. Кратки, ефектни видео-снимци, анимације, илустрације, текст који није линеаран као у штампаном уџбенику, већ се „грана”, задаци различитог типа, попут заокруживања, спаривања, укрштеница, слагалица, превлачења, активно укључују све ученике у наставни процес. Дигитални алати као саставни делови свих дигиталних уџбеника су бројни и сврсисходни: садржај путем кога се бира слајд, без листања и губљења времена, спољни садржај који директно из уџбеника води ка ресурсима са интернета, лењир, гумица, оловка, белешка… Све се налази на једном месту – објашњава Младеновићева и додаје да је ђацима омогућена активна комуникација са уџбеником, будући да док решавају интерактивне задатке све време добијају повратну информацију, што им пружа увид у њихова постигнућа брзо, лако и једноставно.

Издавачка кућа „Klett” отишла је корак даље и припремила дигиталне збирке за полагање завршног испита у основном образовању. Едиција дигиталних збирки „Знам за матуру” стварана је са усмерењем да матурантима у основним школама понуди још једно корисно помагало у припреми завршног испита. Водећи се сугестијама практичара који генерације основаца успешно припремају за овај важан, али и стресан тренутак, ауторски, дизајнерски и уреднички тимови осмислили су иновативан и функционалан концепт дигиталних збирки.

– Задаци у овим збиркама успевају да обухвате све кључне појмове наставних садржаја очекиваних на тестовима у оквиру завршног испита, а да притом, обимом информација, не оптерете процес учења и утврђивања. Приступ дигиталним збиркама остварује се брзо, а задаци се врло успешно и без икаквих потешкоћа могу решавати и путем мобилног уређаја који је данас готово увек при руци највећем броју деце школског узраста. Наш креативни тим стручњака нарочито се потрудио да збирке имају дизајн пријемчив младим корисницима, као и аутентично дигитално окружење израђено у складу са дидактичким препорукама и са јасним фокусом на садржају задатака. Прегледна структура збирке омогућује ученику да циљано приступа задацима кроз јасно издвојене тематске целине у оквиру одабраног наставног предмета, као и да бира између три нивоа тежине задатака у свакој области. Решавајући задатке у овим збиркама, ученик ће постати мотивисан да напредује кроз целине збирки са утиском да прелази нивое компјутерске игрице или квиза знања. На тај начин процес учења одвија се неусиљено и спонтано – објашњава Јована Раденковић, уредница дигиталних издања.

Према њеним речима, ученици ће одмах по решавању задатка добити повратну информацију о степену савладаности градива обухваћеног његовим садржајем.

Збирке у дигиталном формату ће се ускоро наћи у продаји на сајту www.eknjizara.rs, а дотад се на сајту могу пронаћи штампане збирке „Знам за матуру” за све предмете по ценама од 490 до 790 динара.

Примери тестова за матуру из збирки „Знам за матуру”

Download (PDF, 273KB)

Много више наставних садржаја

Дигиталне збирке за припрему завршног испита понудиће ученицима неретко и много више – код великог броја задатака, нарочито код предмета природно-математичке оријентисаности, ученик ће бити у прилици да одмах уз задатак, а по покушају његовог решавања, погледа и додатна објашњења свих постављених решења и да сазна у којим још изворима може пронаћи важне информације о наставном садржају које задатак тестира.

– Тиме смо, како се надамо, олакшали и убрзали процес припреме завршног испита колико самим ученицима, толико и наставницима на којима почива тежак подвиг да у кратком временском периоду помогну свим својим ђацима у обнављању обимног наставног градива и у утврђивању знања стеченог у основном образовању – закључује Раденковићева.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама