Професорка српског о завршном испиту: Шта ђаци треба да знају (и ПРИМЕРИ ТЕСТОВА)

18 фебруара, 2022

Почело је друго полугодиште, па се и прича око завршног испита све више захуктава. Ученицима осмог разреда јун и полагање тестова вероватно делују далеко, док је већина родитеља забринута и нису сигурни да ли деца имају довољно времена да се квалитетно припреме.

Времена има довољно, али је важно то преостало време добро организовати и правилно искористити. Да би се што боље припремили за полагање мале матуре, значајно је да ученици обрате пажњу на следеће кораке.

РЕДОВАН РАД И АКТИВНОСТ

Важно је да ученик редовно прати наставу и активно учествује у раду на часу. На часовима у другом полугодишту обрађује се ново градиво, али се такође обнавља и утврђује већ усвојено, будући да се оно повезује са новим лекцијама и областима. 

ДОПУНСКА НАСТАВА

Уколико ученик није довољно савладао неке лекције, на располагању су му часови допунске наставе. Мањи број ђака на овим часовима пружа наставнику могућност да се индивидуално посвети ученику и помогне му да лакше научи, провежба или утврди градиво.

ПРИПРЕМНА НАСТАВА

Часови припремне наставе предвиђени су за увежбавање, утврђивање и систематизацију градива. Ови часови су другачије конципирани у односу на часове редовне или допунске наставе. На припремним часовима ученик циљано вежба и утврђује градиво из одређеног предмета од 5. до 8. разреда.

ЗБИРКЕ ЗА ЗАВРШНИ ИСПИТ

Да би се ученик лакше и квалитетније припремио за завршне тестове, на располагању су му збирке за завршни испит из предмета који се полажу на малој матури. Поред збирки које штампа Министарство просвете, ученику могу бити корисни задаци из збирки издавача уџбеника за основну школу. 

Један од пионира у креирању збирке за полагање мале матуре јесте Издавачка кућа Klett. Збирка Знам за матуру намењена је ученицима осмог разреда основне школе и усклађена је са Програмом наставе и учења. Ученик се уз њу боље припрема, лакше и брже учи, утврђује научено и на крају проверава стечено знање кроз различите типове задатака и тестове попут оних на на завршном испиту.

Збирка задатака из Српског језика и књижевности подељена је на више области: Вештина читања и разумевањe прочитаног, Писано изражавање, Граматика, лексика, народни и књижевни језик, Књижевност. То су области које су прописане Планом и програмом и које се обрађују на часовима редовне, допунске и припремне наставе.

Свака област има одређен број задатака, који су разврстани по тежини на основни, средњи и напредни ниво, те воде ученика на путу савладавања градива од лакшег ка тежем, од простијег ка сложенијем. У збирци се нижу задаци различитог типа: заокружи тачан одговор од понуђених, избаци уљеза, допуни реченицу… Највећи изазов представљају задаци отвореног типа, када ученик треба самостално да осмисли свој одговор и аргументује га. Веома је важно такве задатке вежбати чешће и у континуитету. Овај тип задатка најчешћи је у целинама Књижевност и Вештина читања.

Пример: задатак 63, напредни ниво из области Књижевност

 

Задаци отвореног типа су највећи изазов за ђаке

Задатке отвореног типа, око којих постоји највише несигурности, ученици могу провежбати и у области Задаци са заједничким полазним текстом. Сви задаци овде произилазе из текста који ученик треба да прочита са разумевањем. Ово је захвалан начин рада јер ученик вежба вештину читања и разумевања прочитаног, а примењује знање из различитих области решавајући постављене захтеве. У сваком тренутку ученик може да провери тачност одговора у решењима, исправи погрешан одговор и утврди знање. 

Из вишегодишњег рада са ученицима стекла сам утисак да је управо вештина читања и разумевања прочитаног често најслабија карика у ланцу знања. Управо због тога је важно да ученик захтев у задацима или понуђени текст чита пажљиво, са разумевањем и да не претрчава преко непознатих речи или појмова. Решење задатка или основа за добро образложен одговор налази се увек у самом тексту. Неко ће помислити да такав начин рада одузима много времена. Не брините, на завршном испиту ученик има довољно времена да захтеве у задацима прочита пажљиво и да на основу траженог осмисли одговор. Уосталом, то је вештина коју ученик вежба и примењује свакодневно.

Завршни испит није баук, нити нерешива загонетка. Кључ успеха је редован рад и вежбање – онда резултат неће изостати. Зато, драги осмаци, будите вредни, истрајни и верујте у своје знање, а ви, поштовани родитељи, будите ветар у леђа својим малим матурантима.

Још два примера тестова са решењима из збирки задатака за припрему мале матуре које је припремила ИК Klett.

Download (PDF, 129KB)

Сања Терић, наставник српског језика и књижевности

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама