Проходавање и боса беба. У каквој су вези?

1 новембра, 2017

Имате бебу коју спремате за прве кораке?

У овом периоду сви родитељи су забринути за избор обуће и пажљиво бирају моделе са што већим бројем добрих особина. Свесни смо да је то најважнији период за формирање стопала бебе, зато му посвећујемо велику пажњу.

У том споју огромне љубави према беби и бриге да не учинимо нешто погрешно у одабиру обуће, ми родитељи, често заборављамо да се за ову ситуацију већ побринула – ПРИРОДА.


Од момента рођења па све до проходавања и активније покретљивости, бебина стопала се природно облажу масним наслагама, које имају улогу заштите мишића и костију стопала. Те масне наслаге, које бебине ногице чине веома симпатичнима, помажу јој да прохода тако што омекшавају сваки додир нежног бебиног стопала и подлоге по којој хода.

Управо због ових добродошлих наслага, беба има осећај да „хода по облацима“, и тај осећај је ослобађа страха од нових покушаја самосталног корачања.

Такође, и остале масне наслаге по другим деловима тела бебе (руке, ноге…) имају ту исту улогу: да заштите првенствено мишиће и кости, али и унутрашње органе бебе, у периоду најинтензивнијег периода развоја.

Зашто се бебе стално изувају?

Беба, која још није свесна улоге многих ствари које је окружују, па самим тим ни обуће – све што има на ногицама доживљава као страно тело. То „страно тело“ јој смета да слободно помера стопала и ноге, до одређене мере је спутава и чини да беба мора прилагодити свој ход обући. Што је већини беба непријатно и чудно. Неке бебе се успешније привикну на обувене ногице, а неке мање успешно.

Да ли вам се десило да ваша беба стално изува обућу, ставља је у уста, неће да хода када је обувена или плаче чим кренете с обувањем?

То су управо те ситуације, на које поједина деца реагују емотивније у односу на другу децу.

Редовно обување бебе која проходава, потискује и ставља у други план улогу масних наслага на стопалима, која се у овом случају дуже задржавају, јер се нису „потрошиле ходајући“. Наравно, оне ће нестати, али спорије него што би то био случај да су активно служиле у периоду проходавања.

Чињеница да су стопала максимално ушушкана у чврст облик обуће, један је од разлога све већег броја равних стопала.
Због тога, ево неколико мудрости природе на које често заборављамо:

1.Пустите бебу да прохода боса.

Омогућите природан начин који ће помоћи и убрзати ово учење. Беба ће бити охрабрена за ходање ако буде што чешће боса или у чарапицама које се не клижу.

2.Не брините што беба у току проходавања може понекад да падне.

Бебе падају у току проходавања. Већина беба често пада.

И често без икаквих последица и плакања.

Више се ових падова плаше родитељи него бебе. А један од разлога зашто бебе добро подносе прве падове јесу управо масне наслаге на ногицама и целом телу, које служе као најбоља природна заштита у овом периоду.

Босе ногице ће омогућити и учење равнотеже, која ће се касније само усавршавати.

3.Дозволите вашој беби да буде боса у природи.

Додир бебиних стопала са травом, земљом, песком… је од непроцењиве вредности. Првенствено за правилан развој стопала али и за стицање бројних искустава о природи. Такође, и након проходавања, током целог детињства, дозволите детету да што више хода босо када год то временске прилике дозвољавају, кад год је то могуће и прихватљиво.

Наравно, у бројним шетњама и другим ситуацијама, разне врсте ципелица, патикица, сандалица и осталих врста обуће су веома добродошле. Да чувају оно што смо правилно, на природан начин створили.

Црна статистика коју морамо мењати:

око 60% деце у Србији до 7 године живота има дијагностикована равна стопала. Овај развојни поремећај узрокује још доста проблема у оквиру развоја кретања и мускулатуре детета, стога треба предузети све што је природом предодређено за правилан развој стопала, а што је лако и не изискује апсолутно никакав напор ни за дете ни за родитеље. Kада се стопала правилно формирају, остаје нам само да одржавамо ову правилну форму путем што више ходања, трчања, скакања и осталих активности које подразумевају кретање.

Да ли пуштате вашу бебу да хода боса?

Да ли сте и након проходавања наставили с овом праксом?

Аутор: Јелена Kовинчић, дипломирани васпитач, уредница блога www.maminoblago.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Проходавање и боса беба. У каквој су вези?"

  1. Tijana каже:

    Pustam koliko god mogu da ide bosa. Sreca pa je lepo vreme jer nam je stan prohladan. Sto se hodanja po travi tice, strah me je krpelja pa je necu pustati sve dok ne budem mogla da je namazem sredstvima koja su dozvoljena za stariji uzrast.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама