Проходавање и боса беба. У каквој су вези?

Имате бебу коју спремате за прве кораке?

У овом периоду сви родитељи су забринути за избор обуће и пажљиво бирају моделе са што већим бројем добрих особина. Свесни смо да је то најважнији период за формирање стопала бебе, зато му посвећујемо велику пажњу.

У том споју огромне љубави према беби и бриге да не учинимо нешто погрешно у одабиру обуће, ми родитељи, често заборављамо да се за ову ситуацију већ побринула – ПРИРОДА.


Од момента рођења па све до проходавања и активније покретљивости, бебина стопала се природно облажу масним наслагама, које имају улогу заштите мишића и костију стопала. Те масне наслаге, које бебине ногице чине веома симпатичнима, помажу јој да прохода тако што омекшавају сваки додир нежног бебиног стопала и подлоге по којој хода.

Управо због ових добродошлих наслага, беба има осећај да „хода по облацима“, и тај осећај је ослобађа страха од нових покушаја самосталног корачања.

Такође, и остале масне наслаге по другим деловима тела бебе (руке, ноге…) имају ту исту улогу: да заштите првенствено мишиће и кости, али и унутрашње органе бебе, у периоду најинтензивнијег периода развоја.

Зашто се бебе стално изувају?

Беба, која још није свесна улоге многих ствари које је окружују, па самим тим ни обуће – све што има на ногицама доживљава као страно тело. То „страно тело“ јој смета да слободно помера стопала и ноге, до одређене мере је спутава и чини да беба мора прилагодити свој ход обући. Што је већини беба непријатно и чудно. Неке бебе се успешније привикну на обувене ногице, а неке мање успешно.

Да ли вам се десило да ваша беба стално изува обућу, ставља је у уста, неће да хода када је обувена или плаче чим кренете с обувањем?

То су управо те ситуације, на које поједина деца реагују емотивније у односу на другу децу.

Редовно обување бебе која проходава, потискује и ставља у други план улогу масних наслага на стопалима, која се у овом случају дуже задржавају, јер се нису „потрошиле ходајући“. Наравно, оне ће нестати, али спорије него што би то био случај да су активно служиле у периоду проходавања.

Чињеница да су стопала максимално ушушкана у чврст облик обуће, један је од разлога све већег броја равних стопала.
Због тога, ево неколико мудрости природе на које често заборављамо:

1.Пустите бебу да прохода боса.

Омогућите природан начин који ће помоћи и убрзати ово учење. Беба ће бити охрабрена за ходање ако буде што чешће боса или у чарапицама које се не клижу.

2.Не брините што беба у току проходавања може понекад да падне.

Бебе падају у току проходавања. Већина беба често пада.

И често без икаквих последица и плакања.

Више се ових падова плаше родитељи него бебе. А један од разлога зашто бебе добро подносе прве падове јесу управо масне наслаге на ногицама и целом телу, које служе као најбоља природна заштита у овом периоду.

Босе ногице ће омогућити и учење равнотеже, која ће се касније само усавршавати.

3.Дозволите вашој беби да буде боса у природи.

Додир бебиних стопала са травом, земљом, песком… је од непроцењиве вредности. Првенствено за правилан развој стопала али и за стицање бројних искустава о природи. Такође, и након проходавања, током целог детињства, дозволите детету да што више хода босо када год то временске прилике дозвољавају, кад год је то могуће и прихватљиво.

Наравно, у бројним шетњама и другим ситуацијама, разне врсте ципелица, патикица, сандалица и осталих врста обуће су веома добродошле. Да чувају оно што смо правилно, на природан начин створили.

Црна статистика коју морамо мењати:

око 60% деце у Србији до 7 године живота има дијагностикована равна стопала. Овај развојни поремећај узрокује још доста проблема у оквиру развоја кретања и мускулатуре детета, стога треба предузети све што је природом предодређено за правилан развој стопала, а што је лако и не изискује апсолутно никакав напор ни за дете ни за родитеље. Kада се стопала правилно формирају, остаје нам само да одржавамо ову правилну форму путем што више ходања, трчања, скакања и осталих активности које подразумевају кретање.

Да ли пуштате вашу бебу да хода боса?

Да ли сте и након проходавања наставили с овом праксом?

Аутор: Јелена Kовинчић, дипломирани васпитач, уредница блога www.maminoblago.com