Proleće – sastavi

mart 10, 2018

Proleće na livadi
Stiglo nam je proleće u zelenim kočijama. Sa sobom je dovelo novi život.
Sa plavog neba sunce baca svoje zrake na zelenu livadu. Zelena livada okruzena je gustom blistavom šumom. Ptice pevaju svoju veselu pesmu. U blizini livade čije se žbor potoka.
Livada je prepuna šarenog cveća, njihov opojni miris širi se svuda po polju. Nemirni leptiri svojim svilenkastim krilima lete sa cveta na cvet. U tome im pomaže, igrajući se sa njima veseli povetarac. Bele zvezdice maslačka vetar raznosi na sve strane. Insekti zuje u horu, a vesele pčele već uveliko rade.
Ponosno drveće pruža umornim životinjama hlad, laste i vrapci prave gnezda u krošnjama drveća. Proleće je čudesan trenutak na livadi.
Sastavi o proleću 


Bio je lep,sunčan dan.Rešili smo da izađemo u prirodu.
Kako smo zakoračili u prirodu nežni cvrkut veselih ptica ulepšao nam je dan.Probuđeno drveće njiše svoje napupele grančice na nestašnom vetru,Zelene i mirisne livade posute su šarenim cvetićima i nestašnim leptirićima.Maleni potok žubori svoju pesmu,dok sunce se presijava,a šumsko drveće se ogleda u vodi.Sunčevi zraci se rasipaju i toplinom miluju mladu prolećnu travu.Bubice se ljube sa cvećem,dok nežni oblaci šapuću prolećnu pesmu.U prirodi sve raste,zeleni se,neprestano buja i predivno miriše.
Topli i sunčani dani su doneli lepo raspoloženje svima,a žagor vesele i razigrane dece čuje se na sve strane.
Pismeni sastav na temu „Proleće u mom kraju“ 


Opisaću vam proleće u mom kraju.
Zraci zlatnog sunca obasjavaju svaki kutak tek probuđene prirode.Drveće se presvuklo u nove zelene haljine sa šarenim cvetićima.Na granama se čuju ptice koje pevaju u horu .Obilaze svoja gnezda i svoje ptičje pesme posvećuju ptićima koji tek dolaze na svet.Sve naokolo je živo i veselo.Insekti su se razmileli svuda po mekanom tepihu tkanom zelenim travkama.Potočići su odleđeni,pa tako i žabice skakuću i pevaju pesme svoje.Vredni mravi su se razmileli da popravljaju svoje mravinjake..Neumorne pčele mame prolećni cvetići,biće dosta meda.Grane u voćnjacima su povijene od bogatog roda.Povetarac širi miris rascvetalih bašti.Majske ruže najlepše mirišu i šapuću svoje tajne.Bašte će uskoro biti prepune raznoraznog povrća.U daljini crvene se prve trešnje,a pozdravljaju nas sočne jagode.Deca se raduju prvim prolećnim darovima.
Naš kraj je najlepši u proleće jer sve je cvetno,mirisno i šareno.
Proleće u našem kraju – pismeni sastav


Zašto volim proleće
Za mene je proleće najlepše godišnje doba. Sve oživi i ozeleni, pa i ljudi postaju vedriji i srećniji. Posebno je lepo kada izađemo van grada. Drveće olista, trava se zeleni,a vredni poljoprivrednici marljivo rade na svojim njivama. Sve je tako sveže, a nebo je vedro i plavo.
Ja sam jako srećan kada odem na selo i na svežem vazduhu provodim što više vremena. Na biciklu se vozam sa svojim drugovima i uživam u sitnim radostima života. Na proleće često idem i na pecanje, to je događaj koji zaslužuje da se o njemi posebno piše. Proleće volim zato što su i veliki praznici Uskrs i moja slava sveti Georgije. U maju je i moj rođendan tako da mi ove dane provodimo zajedno i u veselju.
Moji roditelji se trude da što više boravimo u prirodi da bismo se odmorili u uživali u prirodi.
Kako napisati pismeni zadatak 


Proleće
Došlo je proleće. Oseća se na svakom koraku. Kroz vazduh se širi opojan miris prolećnog cveća. Sve je postalo nekako lepše, veselije.
Topli prolećni dani i mene su izmamili napolje. Privukao me je poznat primamljiv miris svežine u vazduhu. Krošnje drveće polako se kite nežnim belim cvetićima i zelenim listićima. Samo poneko stablo odskače jer ima roze haljinu. Mama mi je rekla da su to breskve i kajsije.
Hodam polako i pažljivo jer se bojim da ne povredim tek iznikle mlade vlati trave. Između njih izviruju plave ljubičice, žuti maslačci, stidljive bele rade…
Proleće je rešilo da prirodi skroji i pokloni novo odelo. Polako ali sigurno završava svoje predivne kreacije i novom modom daruje voćnjake, livade, šume…, celu prirodu.
”Kad proleće dođe sve na bolje pođe”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "Proleće – sastavi

 1. llll kaže:

  Najgori sajt ikata btw!

  1. Neko buahahahhaha kaže:

   Hvla na recenicama vidim mocicu malo da varam na pismenom???

   Salim se

 2. stefan serafimoski kaže:

  svica mi se mnogo ovo sto ste napisali za nas meni je posluzilo za skolu

 3. Filip kaže:

  FANTAZIJA!!!

 4. lazar milic kaže:

  wow bas je lepo

 5. Pavle kaže:

  Odlicno ste smislili

MOŽDA TE ZANIMA
Zadaci i rešenja testa iz srpskog jezika na prijemnom ispitu 2014/2015
DETALJNIJE

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama