Просветари и Вербић: Размена претњи

22 марта, 2015

После најаве да ће да наставницима бити умањена зарада за фебруар због учешћа у штрајку чланови неких синдиката су најавили радикализацију штрајка.
STRAJK-PROSVETARA-18-1703-2_620x0То су синдикати који нису прихватили споразум са министарством.
Они су за сутра најавили потпуну обуставу рада, а министар одговара да је таква одлука незаконита и да ће због тога имати последице.
Одлука да се плате појединим наставницима који су учествовали у штрајку буду умањене још је бише заоштрила став синдикате.
“Сутра можете да очекујете обуставу рада. Ако преко 500 људи штрајкује у 300 школа ће сигурно бити протеста, и ако ова два синдиката имају преко 50 000 људи, сигурно 30 000 неће радити. Вама већ у петак нико није радио“, рекао је потпредседник синдиката радника у просвети Милорад Антић.
У случају да се настави са умањењем плата дође они ће поред радикализације предузети и друге кораке. Први је тужбе против директора школа који су поступили по ранијем допису Министарства просвете у коме се тражи умањење зарада а онда и још један велики протест који најавлљују испред Владе републике Србије
Као одговор најављену радикализацију министар Вербић апелује на наставнике да се упознају са својим правима и обавезама, јер је потпуна обустава рада незаконита.
За разлику од колега из синдиката који су и даље у штрајку друга два репрезентативна синдиката која су се договорила са министарством раде на реализацији споразума и оптимизацији радних места, па се не плаше министрове изјаве да је око 10 000 људи у просвети вишак
“Не могу се сложити да прицамо априори о отпуштању запослених. Оптимизација броја запослених не може да се огледа само у смањену броја запослених у школама, већ се се оптимизација односити и на запослене у школским домовима, службама, али и самом министарству“, рекла је Ружица Тодић из Синдиката независности.
За два синдиката која су потписала договор са министарством сада је једино спорно време када ће се трајно решити њихов материјални положај а у томе би им највише помогла израда закон о платним групама.
Извор: Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама