Психијатар др Хандл: Најмање самоуверене особе су оне са нарцисоидним поремећајем личности

Foto: HRT Printscreen

„Када особа има поремећај личности, она то не препознаје. Али симптоми и знакови постоје.“ – казао је за хрватску националну телевизију ХРТ доктор Хрвоје Хандл, психијатар и психотерапеут с вишедеценијским искуством.

Овај доктор налази се на челу Дневне болнице за поремећаје исхране у загребачкој клиници за психијатрију Свети Иван, а за ХРТ је говорио о нарцисоидном поремећају и о томе како се он може препознати.

„Нарочито је тешко особи која има доста узнапредовали нарцистички поремећај личности, да код себе то препозна. Ми видимо његову грандиозност, његово постављање изнад нас, препознајемо његово понижавање, покушаје да нас контролише. Видимо и то да нас понижава на тај начин да нам говори како је то све у нама, да смо ми за све одговорни и за све криви. Али он то не види.“ – казао је др Хандл у емисији ХРТ Вијести.

Он је открио и да нарциси заправо уопште нису самоуверени, како то многи мисле.

„Најмање самоуверене особе су заправо особе са узнапредовалим нарцистичким поремећајем личности. Зато што је сам тај поремећај и настао као својеврсна одбрана од огромне слабости која долази изнутра. То су људи који су изнутра силно слаби.“ – истакао је овај психијатар.

Он је открио и где је најчешће корен проблема особа које имају нарцисоидни поремећај.

„Каже се да су особе са поремећајима личности попут нарцистичког заправо оне особе које мама није гледала са сјајем у очима.“ – казао је др Хандл.