Пробна тестирања за седмаке и четвртаке 15. јуна – мења се концепт мале матуре?

2 јуна, 2022

Ученици седмог разреда имаће 15. јуна пробно тестирање из једног од пет предмета који се сада полажу на комбинованом тесту у оквиру завршног испита, што би могао да буде увод у будуће промене на малој матури, сазнаје Данас.

Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања припремио је тестове из физике, хемије, биологије, географије и историје за тестирање знања ученика у седмом разреду чија је сврха да ђаци стекну увид у своје знање из изабраног предмета, али и увид у структуру могућег будућег трећег теста за завршни испит на крају осмог разреда, пише у допису упућеном директорима основних школа у који је Данас имао увид.

Како се наводи, пробно тестирање се односи на израду трећег, комбинованог теста, где се ученици, на основу истицања у природним, односно друштвеним наукама, опредељују за предмет из којег ће решавати тест у оквиру пробног тестирања.

Школе су добиле и прецизно упутство како да организују пробно тестирање. Ученици треба да изаберу и пријаве разредном старешини који од понуђених предмета желе да полажу, у складу са својим афинитетима и планираним даљим током школовања.

Резултати које буду постигли се неће оцењивати, али ће предметни наставници бити упознати са тим како су ученици урадили тестове. Тестови неће морати да се попуњавају хемијском оловком, што је, подсетимо, обавезно на завршном испиту.

Тестирање почиње у 12 сати, а ђаци ће имати 90 минута да реше задатке.

Наставници су обавезни да анализирају резултате заједно са ђацима на часу, а ако они буду слабији од очекиваних, наставници треба да планирају активности како би помогли ученицима да унапреде знање.

Поред теста за осмаке за 15. јун је најављено још једно тестирање и то ученика четвртог разреда основних школа. Реч је о годишњем тесту знања из три предмета – матерњег језика, математике и природе и друштва. Припремљене су две верзије тестова, који служе да ученици провере своје знање, као и да би се за наредну школску годину испланирало на чему наставници треба додатно да раде. На основу резултата тестирања наставник може да оцени ученикова постигнућа на тесту, „ако је то у најбољем интересу ученика“, наводи се у упутству школама.

Више на: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Пробна тестирања за седмаке и четвртаке 15. јуна – мења се концепт мале матуре?

  1. Pe каже:

    Još kad bismo do kraja teksta mogli da sigurnošću da znamo da li pišete o sedmacima ili osmacima. Pretpostavljam da su sedmaci, jer 15. 6. osmaci više nisu u školi, ali iz teksta je nejasno.

  2. Majka каже:

    Гледам како ће физику или хемију узети мање од 1% ученика.А како онда неко полаже историју и пријави се за гимназију природног смера?Треба то мало боље дефинисати и ограничити или лепо оставити како јесте или укинути комбиновани.Што се не испитује знање другог страног језика?Заузима часове,а не науче ништа!

  3. Ispran mozak каже:

    Cetvrtaci – testiranje ? Zasto? Nije dovoljno stresno ? Treba decu sto ranije totalno istraumirati. Sedmaci isto tako. Kao, nije to nista… jos jedan kontrolni od milion koje deca rade inace. Malo vise predavanja, prenosenja znanja, objasnjenja, zalaganja, a manje tih silnih provera.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама