Психолог: Ако видите дете које изгледа изгубљено, НЕ ОКРЕЋИТЕ ГЛАВУ. Ево шта треба да урадите.

Након што је, пре два дана, петогодишња девојчица ишетала из вртића и изгубила се, да би била пронађена тек осам сати касније, чак пет километара даље од вртића, решили смо да питамо стручњака једну врло важну ствар – Како поступити када наиђете на дете које је само и изгледа као да се изгубило.

Ово питање поставили смо Јелени Марушић, која је психолог, едукатор и оснивач Компас васпитања.

„Када видите да се дете изгубило битно је реаговати брзо и пажљиво како се дете не би додатно узрујало.“ – рекла је Јелена и додала да треба у обзир узети две могуће ситуације.

„Када видите дете које је видно уплашено, иде без циља, плаче, дозива родитеље тада је потребно обазриво прићи. Дете је већ узнемирено и да га не бисте још додатно уплашили битно је прићи полако. За почетак, можете чучнути да би вас дете приметило и рећи:

‘Ооо полако, видим да тражиш некога? Да ли је у реду да ти помогнем у потрази? Ту сам и помоћи ћу ти.'“ – предлаже наша саговорница.

Како каже, све пуно зависи и од тога да ли дете нешто говори. Ако је вербално, вероватно ћете моћи да чујете како дозива маму и тату.

„У том случају можете рећи: ‘Маму тражиш? Како је њено име да викнем јако да нас чује?’

Имајте у обзир да родитељи уче децу да не причају са странцима, а у том тренутку ви сте странац. Зато је то прво обраћање важно како дете не би побегло. Када уђе с вама у конверзацију позвати полицију. Зато је битно да децу полицијом не плашите већ да им објасните да су они ту да помогну. Дакле, прво дати детету утеху и поруку да ћете му помоћи, брзо реаговати у потрази за родитељима како би се што пре спојили.“ – разјаснила је Јелена Марушић за наш портал.

Друга могућа ситуација коју Јелена помиње је она у којој се дете игра и није узнемирено.

„Уколико видите само дете од 2,3,4 године да иде, да се заиграло али вам је сумњиво јер у близини не видите одраслу особу која би могла бити у пратњи детета, повежите се са дететом кроз игру. Ако се, рецимо, игра каменчићима, можете рећи: ‘Волим како се каменчићи котрљају или да цртам по њима.’ Ако дете крене да комуницира са вама питајте да ли и родитељи воле ту игру и где су? Где је претходно било дете? Одмах обавестити и полицију и проверити да ли постоји пријава о несталом детету.

Ако дете нема развијен говор будите уз њега док полиција/обезбеђење не дође. Понављајте реченице: ‘Све је у реду, брзо ћемо наћи тату и маму’, како би се дете умирило.“

Реакција одрасле особе која је угледала изгубљено дете зависиће и од тога где се налазе.

„Ако је тржни центар у питању, можете рећи: ‘Ту су тата и мама само их од пуно људи не видимо…’- објашњава наша саговорница.

Она предлаже да, ако се некад нађете у оваквој ситуацији, пратите ове кораке:

  • Осмотрите и ослушните уколико дете нешто говори
  • Брзо размишљајте како детету да од предложених начина приђете, а да га не уплашите
  • Позовите полицију
  • Док чекате родитеље и полицију, покушајте детету да упутите умирујуће поруке, уколико је узнемирено. Уколико је дете у игри, играјте се те игре како бисте дете окупирали док се одрасли не појаве.