Psiholog: Ako vidite dete koje izgleda izgubljeno, NE OKREĆITE GLAVU. Evo šta treba da uradite.

23 septembra, 2022

Nakon što je, pre dva dana, petogodišnja devojčica išetala iz vrtića i izgubila se, da bi bila pronađena tek osam sati kasnije, čak pet kilometara dalje od vrtića, rešili smo da pitamo stručnjaka jednu vrlo važnu stvar – Kako postupiti kada naiđete na dete koje je samo i izgleda kao da se izgubilo.

Ovo pitanje postavili smo Jeleni Marušić, koja je psiholog, edukator i osnivač Kompas vaspitanja.

“Kada vidite da se dete izgubilo bitno je reagovati brzo i pažljivo kako se dete ne bi dodatno uzrujalo.” – rekla je Jelena i dodala da treba u obzir uzeti dve moguće situacije.

“Kada vidite dete koje je vidno uplašeno, ide bez cilja, plače, doziva roditelje tada je potrebno obazrivo prići. Dete je već uznemireno i da ga ne biste još dodatno uplašili bitno je prići polako. Za početak, možete čučnuti da bi vas dete primetilo i reći:

‘Ooo polako, vidim da tražiš nekoga? Da li je u redu da ti pomognem u potrazi? Tu sam i pomoći ću ti.'” – predlaže naša sagovornica.

Kako kaže, sve puno zavisi i od toga da li dete nešto govori. Ako je verbalno, verovatno ćete moći da čujete kako doziva mamu i tatu.

“U tom slučaju možete reći: ‘Mamu tražiš? Kako je njeno ime da viknem jako da nas čuje?’

Imajte u obzir da roditelji uče decu da ne pričaju sa strancima, a u tom trenutku vi ste stranac. Zato je to prvo obraćanje važno kako dete ne bi pobeglo. Kada uđe s vama u konverzaciju pozvati policiju. Zato je bitno da decu policijom ne plašite već da im objasnite da su oni tu da pomognu. Dakle, prvo dati detetu utehu i poruku da ćete mu pomoći, brzo reagovati u potrazi za roditeljima kako bi se što pre spojili.” – razjasnila je Jelena Marušić za naš portal.

Druga moguća situacija koju Jelena pominje je ona u kojoj se dete igra i nije uznemireno.

“Ukoliko vidite samo dete od 2,3,4 godine da ide, da se zaigralo ali vam je sumnjivo jer u blizini ne vidite odraslu osobu koja bi mogla biti u pratnji deteta, povežite se sa detetom kroz igru. Ako se, recimo, igra kamenčićima, možete reći: ‘Volim kako se kamenčići kotrljaju ili da crtam po njima.’ Ako dete krene da komunicira sa vama pitajte da li i roditelji vole tu igru i gde su? Gde je prethodno bilo dete? Odmah obavestiti i policiju i proveriti da li postoji prijava o nestalom detetu.

Ako dete nema razvijen govor budite uz njega dok policija/obezbeđenje ne dođe. Ponavljajte rečenice: ‘Sve je u redu, brzo ćemo naći tatu i mamu’, kako bi se dete umirilo.”

Reakcija odrasle osobe koja je ugledala izgubljeno dete zavisiće i od toga gde se nalaze.

“Ako je tržni centar u pitanju, možete reći: ‘Tu su tata i mama samo ih od puno ljudi ne vidimo…’- objašnjava naša sagovornica.

Ona predlaže da, ako se nekad nađete u ovakvoj situaciji, pratite ove korake:

  • Osmotrite i oslušnite ukoliko dete nešto govori
  • Brzo razmišljajte kako detetu da od predloženih načina priđete, a da ga ne uplašite
  • Pozovite policiju
  • Dok čekate roditelje i policiju, pokušajte detetu da uputite umirujuće poruke, ukoliko je uznemireno. Ukoliko je dete u igri, igrajte se te igre kako biste dete okupirali dok se odrasli ne pojave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama